ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία με... διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 19:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συμφωνία με... διαφωνίες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp
Να εκφραστεί τιμή σε όλους τους νεκρούς των αλλεπάλληλων κυμάτων βίας των τελευταίων ημερών, καταδικάζοντας τη βία, «από όπου και αν προέρχεται και σε όποιον και αν ασκείται», ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο, λίγο πριν από τη μετάβασή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Να εκφραστεί τιμή σε όλους τους νεκρούς των αλλεπάλληλων κυμάτων βίας των τελευταίων ημερών, καταδικάζοντας τη βία, «από όπου και αν προέρχεται και σε όποιον και αν ασκείται», ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κατά την ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο, λίγο πριν από τη μετάβασή του στο υπουργικό συμβούλιο. Ο δήμαρχος έκανε αναλυτική περιγραφή της διάχυτης -όπως τη χαρακτήρισε- κατάστασης ανομίας με δίκτυα Ελλήνων και αλλοδαπών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των ναρκωτικών και της πορνείας, με οργανωμένα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται επαίτες και άστεγους, με κλίμα φόβου στους κατοίκους, ιδιαίτερα το βράδυ.

Ακόμα, μίλησε για «πολιτική βία από ακραίες ομάδες, που έχουν καταστήσει άβατο τον Άγιο Παντελεήμονα και την ευρύτερη περιοχή των Πατησίων» και συγχρόνως επισήμανε ότι η απουσία αστυνομίας αποθρασύνει τους εγκληματίες. Κατηγόρησε, δε, την αστυνομία για «βεντέτα με ακροαριστερές ομάδες και αδράνεια στις επιθέσεις των ακροδεξιών έναντι μεταναστών».

Μεταξύ των μέτρων, που πρότεινε, ήταν και η συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με κοινότητες νόμιμων μεταναστών, μικτά κλιμάκια Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛ.ΑΣ., πιλοτική εφαρμογή του θεσμού του δημοτικού αστυνομικού γειτονιάς, αποτροπή εισόδου άλλων αλλοδαπών, διαχωρισμό των ατόμων που αιτούνται άσυλο από τους υπόλοιπους, οι οποίοι όπως σημείωσε «θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους».

Αναφέρθηκε και σε δέσμη θετικών κινήτρων για την επανακατοίκηση του κέντρου της πόλης,

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο, Νικήτας Κακλαμάνης, εξέφρασε τη συμφωνία του σε αρκετά σημεία της εισήγησης του δημάρχου και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί εκτενέστερα στη συζήτηση, που θα γίνει την Τετάρτη.

Επισήμανε, πάντως, ότι έστειλε ήδη τις προτάσεις της παράταξής του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ότι οι προτάσεις αφορούν το τρίπτυχο «ασφάλεια, εγκληματικότητα και παράνομη μετανάστευση», υπογραμμίζοντας ότι «το πρόβλημα είναι εθνικό, όπου υποχωρεί το κράτος τη θέση του παίρνει το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Νίκος Σοφιανός της«Λαϊκής Συσπείρωσης» απέδωσε ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων, ανέχθηκαν και υπέθαλψαν την κατάσταση, ευθύνονται για την γκετοποίηση και την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα».

Ο Γιώργος Αμυράς από την παράταξη «Επιμένουμε Αθήνα» πρότεινε, μεταξύ άλλων, «μαζικές απελάσεις μέχρι να αδειάσει η πόλη από τα κάθε καρυδιάς-καρύδια, οργανωμένη και συστηματική δίωξη από την Αστυνομία και τη δημοτική αστυνομία Ελλήνων και ξένων μαφιόζων».

Η Ελένη Πορτάλιου έκανε λόγο για «καπηλεία της μνήμης του δολοφονηθέντος Μανόλη Καντάρη, από τη Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας ότι η τελευταία «έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την ανοχή της αστυνομίας» και ότι «έχει καταστεί 'κράτος εν κράτει' στις γειτονιές του κέντρου» και εξέφρασε την αντίθεση της «Ανοιχτής Πόλης» στα μέτρα που προτείνει η παράταξη Καμίνη.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος από τη «Χρυσή Αυγή» κατήγγειλε «το αστυνομικό κράτος, που εμποδίζει τον κόσμο να έρθει και να διαμαρτυρηθεί μπροστά στο δημαρχείο».

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας» πρόβλεψε ότι «η κατάσταση, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα και της Πλατείας Αττικής, θα γενικευτεί, καθώς ο κόσμος υποφέρει από τη λιτότητα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση».

Μετά το τέλος της συζήτησης του θέματος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς των ημερών, στην οποία μετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου.