ΕΛΛΑΔΑ

Καρδίτσα: Σύλληψη 51χρονου για διαρρήξεις εκκλησιών και μουσείου

Δημοσίευση 17 Μαΐου 2011, 19:17 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Καρδίτσα: Σύλληψη 51χρονου για διαρρήξεις εκκλησιών και μουσείου
Facebook Twitter Whatsapp
Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Καρδίτσας, 51χρονος, κάτοικος Καρδίτσας, για παράβαση του νόμου «Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Καρδίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Καρδίτσας, 51χρονος, κάτοικος Καρδίτσας, για παράβαση του νόμου «Περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, αστυνομικοί προσήγαγαν τον δράστη ως ύποπτο για διακεκριμένες κλοπές και συγκεκριμένα διαρρήξεις Ιερών Μονών και Ιερών Ναών στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας και ο δράστης ομολόγησε πέντε από αυτές.

 Από την προανάκριση προέκυψε ακόμα ότι ο δράστης, το χρονικό διάστημα από 26-11-2006 έως την 07-05-2011, διέρρηξε το μουσείο του Χαρίλαου Φλωράκη στον Ίταμο Καρδίτσας.

 Διέρρηξε επίσης την Δημοτική Πινακοθήκη του Καροπλεσίου Καρδίτσας αφαιρώντας δέκα (10) έργα τέχνης (πίνακες ζωγραφικής).

 Επιπλέον, εντόπιζε ερημικές εκκλησίες, ιερές μονές και εξωκκλήσια στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Καρδίτσας, κυρίως σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, παραβίαζε τις πόρτες εισόδου τους, εισέρχονταν σε αυτές και αφαιρούσε εικόνες, ευαγγέλια, ξυλόγλυπτα τέμπλα, τιμαλφή, εκκλησιαστικά είδη, πολύτιμα βιβλία και άλλα αντικείμενα λατρείας, τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονταν, μεταφέροντας και πωλώντας τα στην Αθήνα.

 Ειδικότερα, διέρρηξε άλλες δεκαέξι (16) ιερές μονές και ιερούς ναούς στα Δ.Δ. Οξυάς, Πετρίλου, Νεράιδας, Ξυνονερίου (δύο ναούς), Απιδιάς, Μπελοκομύτη, Φράγκου (δύο ναούς), Καππά, Χάρμα, Καναλίων, Δροσάτου, Καροπλεσίου, Κρύας Βρύσης και Αμαράντου Καρδίτσας.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στην κύρια και στην πατρική οικία του δράστη, καθώς και στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα (4) αρχαία χάλκινα νομίσματα (δύο Ελληνικά και δύο Ρωμαϊκά), πλήθος ευαγγελίων, παλαιών εκκλησιαστικών, ιστορικών, λογοτεχνικών και άλλων βιβλίων, φύλλα εφημερίδων χρονολογίας 1938, 1984 και 1985, ατομικά έγγραφα, ιστορικές σημειώσεις και κείμενα πολιτών χρονολογίας δεκαετίας 1930 και εντεύθεν, επτά (7) κουδουνάκια προερχόμενα από εκκλησιαστικά θυμιατά, στρατιωτικό τηλεφωνικό σύνολο διαβιβάσεων με χειροτηλέφωνο κ.α.

Επίσης, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ακροπόλεως, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε κατάστημα - παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι στην Αθήνα, ιδιοκτησίας 76χρονου, στον οποίο φέρεται ο συλληφθείς να πωλούσε τα κλοπιμαία. Κατά την έρευνα βρέθηκε και κατασχέθηκε η οστεοθήκη μαζί με υπολείμματα λειψάνου, τα οποία είχε αφαιρέσει ο δράστης από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Σάικας.

Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 51χρονου, το οποίο χρησιμοποιούσε για την τέλεση των παραπάνω αξιόποινων πράξεων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσας, ενώ σε βάρος του 76χρονου σχηματίσθηκε δικογραφία για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Καρδίτσας και το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Καρδίτσας.