ΕΛΛΑΔΑ

Αθώος ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ για τη φιλοξενία του Indymedia

Δημοσίευση 19 Μαΐου 2011, 17:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αθώος ο πρώην πρύτανης του ΕΜΠ για τη φιλοξενία του Indymedia
Facebook Twitter Whatsapp
Αθώοι κρίθηκαν από το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ο πρύτανης και δύο αντιπρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (την περιόδο 2006 έως 2010) για την «φιλοξενία» της ιστοσελίδας «indymedia Athens» στο σέρβερ του ιδρύματος.
Αθώοι κρίθηκαν από το ΣΤ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ο πρύτανης και δύο αντιπρυτάνεις του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (την περιόδο 2006 έως 2010) για την «φιλοξενία» της ιστοσελίδας «indymedia Athens» στο σέρβερ του ιδρύματος. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ήταν ο πρώην πρύτανης Κώστας Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις Ι.Πολύζος και Γ.Σπαθής, που κλήθηκαν να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου ηθικού οφέλους.

Απαλλακτική για τους καθηγητές ήταν κι η Εισαγγελική πρόταση, ενώ ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε στο Δικαστήριο ο νυν πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σιμόπουλος.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν, στις απολογίες τους, την κατηγορία και χαρακτήρισαν την δίωξη τους «πολιτική».

Τόνισαν ότι καταδικάζουν πληθώρα αναρτήσεων της επίμαχης ιστοσελίδας, αλλά, όπως ανέφεραν, δεν είχαν ούτε τεχνική, ούτε νομική υποχρέωση να «την κατεβάσουν».

Επεσήμαναν δε ότι αρμόδιοι για την εν λόγω διαδικασία ήταν η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι αρμόδιοι Εισαγγελείς.

Ως μάρτυρας υπεράσπισης, κατέθεσε ο Πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε στο δικαστήριο πως «ο χώρος της ακαδημαϊκής ελευθερίας πρέπει να επεκτείνεται στα ακραία όρια, γιατί μόνο τότε είναι ελευθερία» και υπογράμμισε πως οι πρυτανικές αρχές δεν είχαν δυνατότητα να επέμβουν.

Μετά την έκδοση της απόφασης οι τρεις πανεπιστημιακοί καθηγητές σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για «θρίαμβο της Δικαιοσύνης» και υποστήριξαν ότι «με την απόφαση, η έννοια της ελευθερίας του λόγου και του πανεπιστημιακού ασύλου γίνονται πιο δυνατές».