ΕΛΛΑΔΑ

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της μάχης της Κρήτης

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2011, 20:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της μάχης της Κρήτης
Facebook Twitter Whatsapp
Στο ιστορικό αεροδρόμιο Μαλεμε κορυφώθηκαν απόψε οι εκδηλώσεις που έγιναν στα Χανιά για την 70η επέτειο της μάχης της Κρήτης.
Στο ιστορικό αεροδρόμιο Μαλεμε κορυφώθηκαν απόψε οι εκδηλώσεις που έγιναν στα Χανιά για την 70η επέτειο της μάχης της Κρήτης. Η τελετή περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο των πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και ομιλίες από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου και στην κοινή προσπάθεια τότε, Ελλήνων και συμμάχων επεσήμανε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ζητείται κάτι περισσότερο από όλους μας, κάτι περισσότερο από αυτή και μόνο την ψυχική στάση της ικανοποιήσεως για την ιστορία της χώρας, για τα επιτεύγματά της στο παρελθόν. Η χώρα μας δίνει μια σκληρή και πολύπλευρη μάχη, την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε με στρατηγική επάρκεια και προοπτική, αναζητώντας συνειδητά τολμηρές και γενναίες πολιτικές αποφάσεις και τις πράξεις εκείνες που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον»

Παράλληλα ο κ. Μπεγλίτης έστειλε και ένα μήνυμα προς τους εκπροσώπους των ξένων χωρών που εκπροσωπήθηκαν στην τελετή λέγοντας:

«Και εδώ νομίζω, απευθυνόμενος και στις ξένες αντιπροσωπείες που με χαρά υποδεχόμαστε, ότι πέρα από την εύλογη συναισθηματική φόρτιση, οφείλουμε να προβληματιστούμε, να διδαχθούμε ηθικά και να αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε επιτακτικά, την ανθρωπιά, το διάλογο και τη συνδυασμένη ισχύ των ιδεών μας, τις παραδόσεις των λαών μας και τη ιστορία των εθνών μας, την εμπειρία μας από την κοινή μας συμμετοχή στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και των διεθνών οργανισμών, για ένα καλλίτερο αύριο. Οι κοινοί αγώνες και θυσίες φίλων και συμμάχων από τη Μ. Βρετανία, την Αυστραλία, την Ν. Ζηλανδία στον τόπο αυτό, πριν από 70 χρόνια και η σημερινή εκδήλωση μνήμης, με την παρουσία ηρώων βετεράνων, αυτό ακριβώς υποδηλώνουν»

Οι εκδήλωση στο Μαλεμε ολοκληρώθηκε με δρώμενο, όπου Κρητικοί με παραδοσιακές στολές δαφνοστεφάνωσαν τα όπλα των συμμάχων ενώ άγημα από την Σχολή Ευελπιδων πραγματοποίησε άσκηση - επίδειξη τακτικής.

Εντυπωσιακές ήταν και οι φιγούρες επίδειξης που πραγματοποίησε μαχητικό αεροσκάφος F16 από την 115 Πτέρυγα Μάχης με χειριστή το σμηναγό Μανώλη Καραχάλιο.