ΕΛΛΑΔΑ

Αντιμέτωπος με την κρίση ο κλάδος της ένδυσης

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2011, 15:09 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αντιμέτωπος με την κρίση ο κλάδος της ένδυσης
Facebook Twitter Whatsapp
Την αρνητική εξέλιξη των μεγεθών του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, κατά το έτος 2010, επιβεβαιώνουν και τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ), όπου ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση κατά 16%.
Την αρνητική εξέλιξη των μεγεθών του κλάδου ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, κατά το έτος 2010, επιβεβαιώνουν και τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων (ΣΚΕΕ), όπου ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μείωση κατά 16%. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το περιορισμένο εισόδημα και η αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών συντελούν στην κατιούσα πορεία, που ακολουθεί, το τελευταίο διάστημα, ο κλάδος. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την υπερκατανάλωση των προηγούμενων ετών και την υπερπροσφορά σημείων πώλησης, σε σχέση με αυτά που άντεχε η αγορά, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας και σκιαγραφούν μία δύσκολα αναστρέψιμη κατάσταση.

Η κατανάλωση στην ένδυση, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων του κλάδου, επηρεάστηκε σημαντικά από την κρίση, γεγονός που οδήγησε αλυσιδωτά σε μείωση παραγγελιών και πωλήσεων, καθώς και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πελατών, αλλά και σε εκτίναξη των ακάλυπτων επιταγών.

Την ίδια ώρα, για πολλές επιχειρήσεις είναι ορατός ο κίνδυνος του λουκέτου, λόγω της δραματικής μείωσης του δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα, αλλά και της αύξησης του κόστους του δανεισμού.

Δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας για την κατανάλωση, κλαδικές Οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε προτάσεις προς την Πολιτεία για την άμεση λήψη μέτρων, με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.