ΕΛΛΑΔΑ

Η κατήφεια των αποκλεισμένων βουλευτών στο περιστύλιο (vid)

Δημοσίευση 1 Ιουνίου 2011, 12:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η κατήφεια των αποκλεισμένων βουλευτών στο περιστύλιο (vid)
Facebook Twitter Whatsapp
Ο αποκλεισμός της Βουλής για τρεις ώρες από 300 διαδηλωτές αιφνιδίασε τους βουλευτές που παρακολουθούσαν αποσβωλομένοι ,προβληματισμένοι και ανήσυχοι.
Ο αποκλεισμός της Βουλής για τρεις ώρες από 300 διαδηλωτές αιφνιδίασε τους βουλευτές που παρακολουθούσαν αποσβωλομένοι ,προβληματισμένοι και ανήσυχοι. Το προαύλιο της Βουλής άρχισε να γεμίζει  γύρω στις 9.30 το βράδυ από βουλευτές που είχαν εγκλωβιστεί. Σε μια παρέα στα σκαλιά καθόντουσαν ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Γρηγόρης Αποστολακος και ο Κώστας Γείτονας.

«Η δημοκρατία που φοβάται δεν είναι δημοκρατία» είπε φανερά προβληματισμένος ο κ. Τζαβάρας. «Εγώ λέω να βγούμε κανονικά από την είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας. Τι έγινε και αν μας αποδοκιμάσουν, θα δείξουμε ότι δεν φοβόμαστε» απαντησε ο Γρηγόρης Αποστολάκος. Εκείνη την ώρα περνούσε από μπροστά ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Κώστας Γείτονας τον φώναξε και του είπε : «Πρόεδρε μόνο τα τανκς είχαν κλείσει τη Βουλή , κανείς δεν μπορεί να είναι περήφανος για τα αποψινά».

Λίγο αργότερα στην παρέα των βουλευτών προστέθηκε και ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης. «Φταίμε και μεις θα έπρεπε να στείλουμε 3-4  βουλευτές στη φυλακή για παραδειγματισμό και για να καταλάβουν οι πολίτες ότι υπάρχει δικαιοσύνη» είπε στους συναδέλφους του που τον κοιτούσαν προβληματισμένοι.

Γύρω στις 10.30 και ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «κλέφτες -κλέφτες», θα μπούμε μέσα, ο φρούραρχος της Βουλής είπε στους βουλευτές ότι όσοι ήθελαν θα μπορούσαν να φύγουν από την έξοδο του εθνικού κήπου με αστυνομική συνοδεία.

Κάποιοι το είδαν ως λύση και άρχισαν να ετοιμάζουν τα πράγματά τους για να φύγουν πεζοί. Ο Χρήστος Πρωτόπαπας που καθόταν στα σκαλιά αρνήθηκε :«Δεν θα φύγω σαν κυνηγημένος από την πίσω πόρτα της Βουλής. Δεν πρόκειται σε καιρό Δημοκρατίας να εγκατάλειψω με τέτοιο τρόπο το κοινοβούλιο» είπε στους συναδέλφους του που του έλεγαν ότι πρέπει να φύγουν γιατί ο αποκλεισμός θα κρατούσε ώρες.

Γύρω στους 10 βουλευτές πάντως δέχθηκαν αυτή τη λύση και φυγαδεύτηκαν από τον εθνικό κήπο. Επειδή οι υπόλοιποι αρνήθηκαν, ο Φρούραχος  της Βουλής σε συνεννόηση με τις αστυνομικές δυνάμεις πέτυχε να ανοίξει μια είσοδος από την Β.Σοφίας και με την προστασία των αστυνομικών οι βουλευτές άρχισαν να αποχωρούν δεχόμενοι τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων που τους πετούσαν μπουκάλια με νερό και άλλα αντικείμενα και φώναζαν κλέφτες κλέφτες.

Στις 12 τα μεσάνυχτα οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν και όλοι οι βουλευτές είχαν φύγει.

Όμως όλοι πήγαν στα σπίτια τους βαθειά προβληματισμένοι ,ενώ σε αρκετούς ξύπνησαν πίκρες μνήμες από τη δεκαετία του 60 τότε που η βουλή έκλεισε από την μπότα των συνταγματαρχών.