ΕΛΛΑΔΑ

Απειλείται το δάσος της Δαδιάς

Δημοσίευση 24 Αυγούστου 2011, 15:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Απειλείται το δάσος της Δαδιάς
Facebook Twitter Whatsapp
Ανεξέλεγκτο μέχρι αυτή την ώρα είναι το μέτωπο, συνολικού μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 1.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Λευκίμης Σουφλίου στον Έβρο.
Ανεξέλεγκτο μέχρι αυτή την ώρα είναι το μέτωπο, συνολικού μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 1.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Λευκίμης Σουφλίου στον Έβρο. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κάψει περίπου 3.000 στρέμματα, κυρίως δρύες και τις εγκαταστάσεις ενός μαντριού, με μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών.

Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα μέτωπά της φωτιάς. Το πρώτο κατευθύνεται βορειοανατολικά της Βυρίνης με κατεύθυνσης προς τον βιότοπο της Δαδιάς, το δεύτερο δυτικά με κατεύθυνση προς Πεσσάνη και το τρίτο νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς την Μελία και τα Ραντάρ.

Παράλληλα για προληπτικούς λόγους ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Κοίλα και Μελία, για το ενδεχόμενο που απειληθούν από την πυρκαγιά, τις επόμενες ώρες. Οι 60 κάτοικοι των δυο οικισμών μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του δήμου.

Στα πύρινα μέτωπα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με πολλά οχήματα και προσωπικό από ολόκληρη της περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στο έργο τους συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροπλάνα Καναντέρ, δυο Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο.

Στο έργο τους συνεπικουρούν μηχανήματα της περιφέρειας, ο στρατός, το δασαρχείο και εθελοντικές οργανώσεις.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο περιορισμός του μετώπου της φωτιάς, προκειμένου να μην επεκταθεί βόρεια προς το Δάσος της Δαδιάς και νότια προς τις περιοχές Κοίλα και Μελία.

Σημειώνεται πως το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 Μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, στην αστυνομία κρατούνται τρία άτομα και ανακρίνονται, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ενδεχόμενου δόλου για εμπρησμό.

Στο χώρο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Β. Παυλακάκης, που συντονίζει την επιχείρηση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γ. Νικολάου, οι δήμαρχοι Σουφλίου Β. Πουλιλιός και Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, εκπρόσωποι του δασαρχείου και των τοπικών στρατιωτικών αρχών.


Υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τετάρτη στην περιοχή Πράσινος Λόφος στην Βραυρώνα Αττικής. Η φωτιά ξέσπασε στο ύψος του ξενοδοχείου Μάρε Νόστρουμ, ωστόσο δεν απειλήθηκαν ιδιοκτησίες. Για την πλήρη κατάσβεσή της συνεχίζουν να επιχειρούν 50 πυροσβέστες, με 19 οχήματα και ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής.

Χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής τέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σε δασική έκταση στην περιοχή Χέρωμα στην Βάρη Αττικής.

Για την πλήρη κατάσβεσή της, συνεχίζουν να επιχειρούν 25 πυροσβέστες, με 10 οχήματα, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας επιχειρούν 12 πυροσβέστες, με 5 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο, ένα ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη, σε φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, είναι από χθες και τα μέτωπα στην Κορπή Βόνιτσας και στην περιοχή Στάνος Αμφιλοχίας, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης.