ΕΛΛΑΔΑ

Διευρύνεται σε 160 ΔΕΚΟ η εργασιακή εφεδρεία

Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2011, 13:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διευρύνεται σε 160 ΔΕΚΟ η εργασιακή εφεδρεία
Facebook Twitter Whatsapp
Αναλυτικά στοιχεία από 160 φορείς ζητά έως τις 9 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ζητείται να αποσταλούν στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων και μονίμων και την κατάρτιση κάθε υπαλλήλου.
Αναλυτικά στοιχεία από 160 φορείς ζητά έως τις 9 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ζητείται να αποσταλούν στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ, μεταξύ άλλων, στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων και μονίμων και την κατάρτιση κάθε υπαλλήλου. Να σημειωθεί ότι στους φορείς που εστάλη η σχετική επιστολή για την καταγραφή των εργαζομένων περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα. Δηλαδή, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (όπως η ΑΤΕ) και σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Η εν λόγω επιστολή έχει σταλεί και σε όλα τα υπουργεία, αν και όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «θέλουμε πιο πολύπλοκα νομικά εργαλεία για να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του στενού δημόσιου τομέα». Με τον τρόπο αυτό, εξαίρεσε από την εργασιακή εφεδρεία τους υπαλλήλους των υπουργείων. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και πως όποιος φορέας «κρίνεται αναγκαίο να αναδιαρθρωθεί, μπορεί να αναδιαρθρωθεί» με μια απλή κοινή υπουργική απόφαση.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον έχουν μια πλήρη εικόνα του αριθμού των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους φορείς μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πόσοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Στα στοιχεία που ζητούνται για κάθε υπάλληλο περιλαμβάνονται:

1. Η ημερομηνία γέννησης

2. Έτη προϋπηρεσίας

3. Εάν ο υπάλληλος είναι αορίστου ή ορισμένου χρόνου

4. Κατηγορία εκπαίδευσης (πανεπιστημιακή, δευτεροβάθμια κ.λπ.)

5. Η ειδικότητα του υπαλλήλου (εάν ανήκει στο τμήμα οικονομικού, εάν είναι τεχνικός κ.λπ.)

6. Η θέση ευθύνης, εφόσον βρίσκεται σε τέτοια

7. Η γνώση ξένων γλωσσών

8. Η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών

9. Η πόλη διαμονής

10. Ο βασικός μισθός

11. Το ύψος του επιδόματος ευθύνης (εάν έχει θέση που να το δικαιολογεί)

12. Το ύψος του οικογενειακού επιδόματος (εφόσον λαμβάνει τέτοιο)

13. Το ύψος των άλλων επιδομάτων που λαμβάνει

14. Το γενικό άθροισμα όλων των αποδοχών.

Γίνεται αντιληπτό ότι από τα αναλυτικά στοιχεία που ζητάει το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, μπορεί να υποστηριχθεί και η κατάρτιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, καθώς και το πρόγραμμα των μετατάξεων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.


Πηγή: Καθημερίνη