ΕΛΛΑΔΑ

Σύνδεση με ταχύπλοο ζητούν τα επιμελητήρια Σάμου και Δωδεκανήσου

Δημοσίευση 9 Νοεμβρίου 2011, 23:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σύνδεση με ταχύπλοο ζητούν τα επιμελητήρια Σάμου και Δωδεκανήσου
Facebook Twitter Whatsapp
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με τα Δωδεκάνησα, μέσω ταχύπλοου πλοίου, θα είναι το κεντρικό θέμα διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Σάμο και την Κυριακή στην Ικαρία.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με τα Δωδεκάνησα, μέσω ταχύπλοου πλοίου, θα είναι το κεντρικό θέμα διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Σάμο και την Κυριακή στην Ικαρία. Στις εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνουν από κοινού τα επιμελητήρια Σάμου και Δωδεκανήσου, θα συμμετάσχουν οι αντίστοιχοι νησιωτικοί δήμοι και οι δήμοι Ικαρίας και Φούρνων, καθώς επίσης και οι επαγγελματικοί και συλλογικοί φορείς των περιοχών αυτών.

Η ανάγκη ακτοπλοϊκής σύνδεσης των παραπάνω νησιών αποτυπώνεται έκδηλα στη σχετική επιστολή που απέστειλαν τα επιμελητήρια Σάμου και Δωδεκανήσου στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, στην οποία αναφέρεται: 

«Η σύνδεση, με ταχύπλοο πλοίο, της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων με τα Δωδεκάνησα κρίνεται ως απόφαση ζωής για τα νησιά μας, των οποίων η ανάπτυξη στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, στο εμπόριο και στην παραγωγή τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.

»Σας υπενθυμίζουμε ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου, όπως η Πάτμος, το Αγαθονήσι, οι Αρκοί ,οι Λειψοί και άλλα, εξυπηρετούν τουλάχιστον το 80% όλων των αναγκών τους από τη Σάμο.

»Χωρίς αυτή τη σύνδεση τα νησιά του συμπλέγματος που εκπροσωπούμε (Κάλυμνος - Λέρος - Λειψοί - Πάτμος - Αρκιοί - Αγαθονήσι - Φούρνοι και Ικαρία) δεν είναι δυνατόν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τουριστικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.

»Τα νησιά αυτά βρίσκονται ανάμεσα σε Σάμο και Κω, των οποίων τα αεροδρόμια δέχονται κάθε τουριστική περίοδο εκατοντάδες πτήσεις τσάρτερ από τις τουριστικές αγορές της Ευρώπης. Όμως οι ξένοι επισκέπτες δεν διαχέονται σ΄ αυτά όπως θα έπρεπε, και οι ξενοδόχοι δεν έχουν τη δυνατότητα υπογραφής συμβολαίων με τους τουρ οπερέιτορ επειδή δεν υπάρχει ένα σύγχρονο ταχύπλοο πλοίο για τη μεταφορά τους από νησί σε νησί.

»Εμείς προτείνουμε την επτάμηνη τουλάχιστον, επιδοτούμενη σύνδεση της Σάμου - Ικαρίας με την Κω, και επιστροφή, διότι πιστεύουμε ακράδαντα θα αποβεί σωτήρια για τα νησιά μας.

»Χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η απαιτούμενη πίστωση μπορεί να διασφαλιστεί από τις πιστώσεις καταργούμενων γραμμών.

»Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το αυτονόητο, δίκαιο και αναπτυξιακό αίτημα μας θα ικανοποιηθεί».