ΕΛΛΑΔΑ

Θύματα εκφοβισμού μέσω sms τα παιδιά στις ΗΠΑ

Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2011, 13:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θύματα εκφοβισμού μέσω sms τα παιδιά στις ΗΠΑ
Facebook Twitter Whatsapp
Όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών στις ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό, κάποια έχουν δεχτεί απειλές ή έχουν συκοφαντηθεί, προκύπτει από μελέτη.
Όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών στις ΗΠΑ καταγγέλλουν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού μέσω γραπτών μηνυμάτων στο κινητό, κάποια έχουν δεχτεί απειλές ή έχουν συκοφαντηθεί, προκύπτει από μελέτη. Από τους 1.500 μαθητές γυμνασίου που συμμετείχαν στην έρευνα το 2008, το 24% απάντησαν ότι είχαν "πέσει θύματα παρενόχλησης" μέσω γραπτών μηνυμάτων, σε σχέση με 14% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους ίδιους μαθητές έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας που δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Pediatrics.

Με τον όρο "παρενόχληση" οι ερευνητές εννοούν ότι οι μαθητές είχαν διαδώσει φήμες για συμμαθητές τους, έκαναν "προσβλητικά ή αρνητικά σχόλια" σε βάρος τους ή τους απειλούσαν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.588 παιδιά από 10 ως 15 χρόνων, που απάντησαν για πρώτη φορά σε ερωτήσεις το 2006. Η ίδια έρευνα επαναλήφθηκε το 2007 και το 2008 με τη συμμετοχή περίπου των 2/3 των παιδιών. 

Σχετικά με την παρενόχληση μέσω διαδικτύου δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές. Το 2008 το 39% των μαθητών δήλωσαν πως "μερικές φορές" δέχτηκαν διαδικτυακή παρενόχληση. Ποσοστό μικρότερο του 15% δήλωσε πως έπεσε θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μισέλ Ιμπάρα από την οργάνωση Internet Solutions for Kids στο Σαν Κλεμέντε της Καλιφόρνιας, τόνισαν πως τα συμπεράσματα δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στα μηνύματα που στέλνουν τα παιδιά από τα κινητά τους, αλλά οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβληθούν. 

Η Ιμπάρα και οι συνεργάτες της επισήμαναν πως το βασικό μήνυμα προς τους γονείς είναι να προσπαθούν να βοηθούν τα παιδιά τους να χειρίζονται τις σχέσεις τους με υγιή τρόπο, αφού το πρόβλημα του εκφοβισμού και της παρενόχλησης είναι ουσιαστικά θέμα σχέσεων. 
πηγή: real.gr