ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο καυσίμων

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2012, 17:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πάνω από 500 εκατ. ευρώ χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο καυσίμων
Facebook Twitter Whatsapp
Δεσμεύσεις για πάταξη της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, αλλά και ελπίδες για ενδεχόμενη επιστροφή φόρου σε περιοχές, όπου το κόστος θέρμανσης έγινε δυσβάστακτο, έδωσε σήμερα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου
Δεσμεύσεις για πάταξη της λαθρεμπορίας στα καύσιμα, αλλά και ελπίδες για ενδεχόμενη επιστροφή φόρου σε περιοχές, όπου το κόστος θέρμανσης έγινε δυσβάστακτο, έδωσε σήμερα στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής ΟικονόμουΝωρίτερα, οι εκπρόσωποι της αγοράς πετρελαίου, υποστήριξαν οτι το λαθρεμπόριο έχει «εισβάλλει» στο 50% της συνολικής διακίνησης, όταν εκατοντάδες βενζινάδικα απειλούνεται με λουκέτο

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συνδέσμου εμπορίας πετρελαιοειδών Γιάννης Ψυχογιός, η μείωση των πωλήσεων υπερβαίνει το 25% στο ντίζελ και τη βενζίνη και 2.000 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει, ενώ το λαθρεμπόριο «μεγαλώνει και γιγαντώνεται».

«Υπάρχει κάτω από το τραπέζι ένα μεγάλο ποσό, κυμαίνεται μεταξύ 300 και 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το οποίο θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε αν καταπολεμούσαμε το λαθρεμπόριο, το μεγαλύτερο κομμάτι του οποίου προέρχεται από το πετρέλαιο θέρμανσης, που πωλείται ως πετρέλαιο κίνησης», πρόσθεσε. 

Απο την άλλη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, σημείωσε πως μετά την αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 51 λεπτά, το διάστημα Ιανουαρίου- Μαΐου 2010, το λαθρεμπόριο διπλασιάστηκε, ενώ το επόμενο έτος σημειώθηκε υποκατανάλωση 22% και πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στην Περιφέρεια, που έφθασε το 50%.

 «Ούτε το 50% των καυσίμων δεν διακινείται από τα πρατήρια», επισήμανε και ο Χαράλαμπος Μαυράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικόνομου πάντως  διευκρίνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με τους φορείς της αγοράς και μόλις αυτός ολοκληρωθεί, θα παρουσιαστεί σχέδιο νόμου. «Υπάρχει δέσμευση ότι θα υπάρξει ηλεκτρονικός έλεγχος εισροών και εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης, και μάλιστα δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει μέχρι τώρα επαρκής συντονισμός των υπουργείων, ούτε και πολιτική βούληση να συντονιστούν για την πάταξη της λαθρεμπορίας». 

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο επιστροφής φόρου, σε περιοχές όπου το κόστος θέρμανσης έγινε δυσβάσταχτο για τους κατοίκους.