ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυση κατά αγνώστων για την πυρκαγιά στον υγροβιότοπο Άγρα

Δημοσίευση 4 Μαΐου 2012, 11:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μήνυση κατά αγνώστων για την πυρκαγιά στον υγροβιότοπο Άγρα
Facebook Twitter Whatsapp
Μήνυση κατά αγνώστων δραστών πρόκειται να καταθέσει ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη στον υγροβιότοπο Άγρα - Βρυττών - Νησίου.
Μήνυση κατά αγνώστων δραστών πρόκειται να καταθέσει ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη στον υγροβιότοπο Άγρα - Βρυττών - Νησίου. Ο κ. Γιάννου καταγγέλλει πως η καταστροφή δεν είναι μόνο περιβαλλοντική αλλά έχει και οικονομική διάσταση για τον τόπο. «Η οικολογική καταστροφή που οφείλεται σε εμπρησμό των καλαμιώνων είναι ανυπολόγιστη. Όσοι ήταν παρόντες έβλεπαν τα σπάνια πουλιά του υγροτόπου να πετούν καψαλισμένα και να εγκαταλείπουν τις φωλιές και τις αποικίες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε και ο αντιπεριφεριάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης «Στους καλαμιώνες φωλιάζουν και διατρέφονται πολλά σημαντικά είδη πουλιών και μικρά θηλαστικά τα οποία κινδύνεψαν άμεσα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν νεοσσοί και αυγά πουλιών τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες των σπάνιων και απειλούμενων».

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις εσωτερικές νησίδες του υγροβιοτόπου και επεκτάθηκε στους καλαμιώνες, τέθηκε αργά το βράδυ υπό πλήρη έλεγχο. Ωστόσο, οι φλόγες εξαιτίας του ισχυρού ανέμου απείλησαν το τουριστικό περίπτερο και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης.

Ο υγροβιότοπος Άγρα - Βρυττών - Νησίου ανήκει στο εθνικό και ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και αποτελεί οικοσύστημα διεθνούς σημασίας. Επιπλέον, αποτελεί πόλο του τουριστικού συμπλέγματος υγροβιότοπος Άγρα - Λίμνη Βεγορίτιδα - Ανεμοδρόμιο Παναγίτσας - Παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Αγίου Αθανασίου - Χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.