ΕΛΛΑΔΑ

Άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης στο ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου

Δημοσίευση 5 Μαΐου 2012, 17:01 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης στο ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου
Facebook Twitter Whatsapp
Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες ανάπλασης στην είσοδο του ενετικού λιμανιού, οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της παραμελημένης πλευράς του μνημείου με τη δημιουργία ζαρντινιέρας, δενδροφύτευση και καθίσματα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την θέα.
Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες ανάπλασης στην είσοδο του ενετικού λιμανιού, οι οποίες στοχεύουν στην αναβάθμιση της παραμελημένης πλευράς του μνημείου με τη δημιουργία ζαρντινιέρας, δενδροφύτευση και καθίσματα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν την θέα.  Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 11.000 ευρώ, το οποίο γίνεται με χρήματα του διαδημοτικού λιμενικού ταμείου και αποτελεί ουσιαστικά την τρίτη φάση της μελέτης Ρωμανού για το παραλιακό μέτωπο.

Είναι μιας μικρής κλίμακας παρέμβαση, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ θα συνοδευτεί από μικρότερες υποδομές προκειμένου να διασφαλιστεί η απομάκρυνση των σταθμευμένων οχημάτων και των δικύκλων.

Ωστόσο μεγάλο στοίχημα για το Λιμενικό Ταμείο στην συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί και συνεργασία με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο ενετικό λιμάνι προκειμένου εκείνοι να συμμορφωθούν με τις διαγραμμίσεις που αφορούν την κατάληψη του χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά κυρίως να δοθεί τέλος στο φαινόμενο της άγρας πελατών που επανειλημμένως αποτελεί παράπονο για τους τουρίστες, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου Μίνως Αλεφαντινός ανέφερε: «Αφαιρέσαμε τις πλάκες και σε μια εβδομάδα εκτιμούμε ότι θα έχει τελειώσει το έργο. Επιπλέον, θα κάνουμε κάποια έργα μικρής κλίμακας για να διαφυλάξουμε την είσοδο του λιμανιού από τα σταθμευμένα Ι.Χ. και δίκυκλα. Φιλοδοξούμε ότι θα ‘μαστε έτοιμοι σε μια εβδομάδα να έχουμε μια αναβαθμισμένη είσοδο στο λιμάνι. Ήδη, έχουμε επαφές με τους επαγγελματίες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο την προσπάθεια μας για να βελτιωθεί η εικόνα του λιμανιού. Θα κάνουμε από την πλευρά μας ότι είναι δυνατόν καλύτερο, ενώ είμαστε σε συνεργασία και με το λιμεναρχείο και ελπίζω του χρόνου να μπορέσουμε να παραδώσουμε στον κάτοικο και τον επισκέπτη της πόλης ένα παραλιακό μέτωπο καινούργιο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί συνολικά η αισθητική και λειτουργική αναβάθμισή του. Από εκεί και πέρα έγκειται σε εμάς να δουλέψουμε στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών».

Εν τω μεταξύ το προσεχές διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση της δεύτερης φάσης του έργου που αφορά την βόρεια πλευρά και για την οποία έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνολικού προϋπολογισμού 1.370.000 ευρώ.

Ειδικότερα, πρόκειται για το τμήμα που βρίσκεται μπροστά από τα καταστήματα της παραλίας. Η μελέτη περιλαμβάνει ξύλινο διάδρομο από την πλευρά της θάλασσας, χρωματιστό ασφαλτοτάπητα στο δρόμο, περιορισμό του πλάτους του οδοστρώματος, διαμόρφωση των πεζοδρομίων από την πλευρά των καταστημάτων και φωτισμό σε ολόκληρο το νότιο τμήμα.

Η ολοκλήρωση των δύο αυτών έργων σε συνδυασμό με την αλλαγή νοοτροπίας των ίδιων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε ενετικό λιμάνι και παραλία, τόσο σε ότι αφορά την συμμόρφωσή τους με την υπουργική απόφαση για την απομάκρυνση των ξύλινων κατασκευών όσο και σε ότι έχει να κάνει με την καθαριότητα αλλά και τα καμάκια, αναμένεται να δώσουν μια διαφορετική εικόνα στην παραλία.

πηγή: Ρεθεμνιώτικα Νέα