ΕΛΛΑΔΑ

«Εξωφρενικά δύσκολη και χρονοβόρα η αναδιάρθρωση του κράτους»

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2012, 18:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Εξωφρενικά δύσκολη και χρονοβόρα η αναδιάρθρωση του κράτους»
Facebook Twitter Whatsapp
«Η αλλαγή του ελληνικού κράτους είναι εξωφρενικά δύσκολη υπόθεση και δεν θα γίνει στα επόμενα χρόνια. Μπορεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά είναι ασθενής και σκοντάφτει κυρίως, στην παγιωμένη νοοτροπία των υπαλλήλων, που νιώθουν ασφαλείς μόνο όταν έχουν να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες.
«Η αλλαγή του ελληνικού κράτους είναι εξωφρενικά δύσκολη υπόθεση και δεν θα γίνει στα επόμενα χρόνια. Μπορεί να υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά είναι ασθενής και σκοντάφτει κυρίως, στην παγιωμένη νοοτροπία των υπαλλήλων, που νιώθουν ασφαλείς μόνο όταν έχουν να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Γιατί ο αριθμός των υπαλλήλων και η γραφειοκρατία πάνε μαζί. Οι υπάλληλοι είναι γαντζωμένοι στο πολυδαίδαλο κράτος που για να λειτουργήσει απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων.

Το ρευστό πολιτικό σκηνικό από την άλλη, η κακή οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την απειλή των απολύσεων που επικρέμαται και τις μειώσεις μισθών που έχουν συντελεστεί, δυσχεραίνουν εξαιρετικά την όποια προσπάθεια που καταβάλλεται».

Όταν οι διαπιστώσεις αυτές γίνονται από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συστηματικά συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στο εγχείρημα του ανασχεδιασμού του κράτους, δεν μπορεί παρά να αποκαρδιώνουν, όχι μόνο τους εμπνευστές της διοικητικής μεταβολής, αλλά τους ίδιους τους πολίτες που βασανίζονται κατά τις συναλλαγές τους.


Τα χιλιάδες γραφειοκρατικά εμπόδια αποτρέπουν και πολύ συχνά ματαιώνουν δρομολογημένες ξένες επενδύσεις, υπογραμμίζει στην Kαθημερινή, το στέλεχος του υπουργείου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το παζλ συμπληρώνεται με την αβεβαιότητα του φορολογικού περιβάλλοντος που αλλάζει σχεδόν κάθε χρόνο (ενώ θα έπρεπε να παραμένει σταθερό σε ορίζοντα 10ετίας), την πολυπλοκότητα του νομοθετικού πλαισίου (ειδικά σε ό,τι αφορά την ίδρυση νέων εταιρειών) και την υψηλή διαφθορά στις συναλλαγές με το Δημόσιο (ως αποτέλεσμα της βαθιάς γραφειοκρατίας).


«Δεν λειτουργεί το σύστημα», λεει με απογοήτευση και μας περιγράφει την πρόσφατη εμπειρία που είχε όταν επιχείρησε να κάνει έναν απλό συμψηφισμό χρεών στην Εφορία.

Χρειάστηκαν τρεις ώρες και να περάσει από τέσσερα γκισέ, τη στιγμή που μία υπάλληλος είχε τη δυνατότητα με ένα απλό κλικ στον υπολογιστή της να διεκπεραιώσει την υπόθεση. Οταν ρωτήθηκε γιατί πρέπει να υποστεί την ταλαιπωρία της μετάβασης σε τέσσερα τμήματα, αφού έχει όλο το φορολογικό του «προφίλ» μπροστά στον υπολογιστή της, η υπάλληλος του απάντησε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Εφορίας με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.


Με πληροφορίες από Καθημερινή/skai.gr