ΕΛΛΑΔΑ

Με δανεικά υλικά λειτουργούν τα νοσοκομεία!

Δημοσίευση 19 Ιουνίου 2012, 07:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Με δανεικά υλικά λειτουργούν τα νοσοκομεία!
Facebook Twitter Whatsapp
Με δανεικές σύριγγες και γάζες λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αρμόδιοι του ενός Νοσοκομείου δανείζονταν σύριγγες και λοιπά υλικά από διπλανά Νοσοκομεία.  
Με δανεικές σύριγγες και γάζες λειτουργούν τις τελευταίες ημέρες τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περασμένο Σαββατοκύριακο οι αρμόδιοι του ενός Νοσοκομείου δανείζονταν σύριγγες και λοιπά υλικά από διπλανά Νοσοκομεία.   Σύμφωνα με το tovima.gr, ταυτόχρονα εξακολουθούν να βρίσκονται «στον αέρα» προμήθειες υλικών και φαρμακευτικών ουσιών στα Νοσοκομεία, μετά την άρνηση παρέδρων του Ελεγκτικού Συμβουλίου να εγκρίνουν τα σχετικά εντάλματα. Έτσι, δεν είναι δυνατή η αποπληρωμή των παραγγελιών που έχουν γίνει από τα Νοσοκομεία και αφορούν νοσοκομειακά υλικά και ουσίες που έχουν ήδη διατεθεί στους ασθενείς.  

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δέκα μέρες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Π. Πικραμμένος είχε στείλει δύο επιστολές στην ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητώντας να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να συνεχιστεί η προμήθεια των αναγκαίων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και φαρμάκων, ώστε να μη διακινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.  

Το πρόβλημα προέκυψε έπειτα από μια σειρά αποφάσεων του 4ου τμήματος Ελεγκτικού Συνεδρίου που «μπλόκαρε» την πληρωμή υγειονομικού υλικού (π.χ. βηματοδότες, ηλεκτρόδια κ.λπ.) από τις παρτίδες που είχαν παραγγελθεί «σπαστά» σε μικρότερα ποσά για να αποφευχθεί η διενέργεια διαγωνισμού και να γίνουν απευθείας αναθέσεις.  

Το τμήμα, υπό τον αντιπρόεδρο κ. Ν. Αγγελάρα, έκρινε ότι είναι αντίθετη στο Κοινοτικό Δίκαιο η διάταξη του ν. 3984/11 που προσπάθησε να εγκρίνει την πληρωμή όλων των σχετικών δαπανών από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι το τέλος του 2011 ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις πλημμέλειες που παρουσιάζουν. Η διαπίστωση της παραβίασης του Κοινοτικού και Συνταγματικού Δικαίου οδήγησε στο να «μπλοκάρουν» οι αρμόδιοι επίτροποι τις σχετικές δαπάνες πληρωμής, οδηγώντας σε μεγάλες ελλείψεις.  

Το πρόβλημα, ακόμη και σήμερα, είναι μεγάλο. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή διακίνηση και πρόσβαση των ασθενών σε νοσοκομειακά υλικά και φάρμακα. Αναμένεται δε, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εγκριθούν από τους παρέδρους επόμενες προμήθειες των Νοσοκομείων.