ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2012, 21:45 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Facebook Twitter Whatsapp

Τροποποιήσεις στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα το υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να είναι ομαλή η εκκίνηση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Το Βήμα.

Τροποποιήσεις στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει σε μικρό χρονικό διάστημα από σήμερα το υπουργείο Παιδείας, με σκοπό να είναι ομαλή η εκκίνηση της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Το Βήμα.

Ήδη, στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του υπουργού, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με το Συντονιστικό της Συνόδου των πρυτάνεων των ΑΕΙ καθώς και εκπροσώπων των διοικήσεων των ΤΕΙ, συζητήθηκαν οι προτάσεις που αφορούν στις προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες σε λίγο καιρό θα τεθούν στη δοκιμασία της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.

 

«Δέσμευση μου είναι ένα ανοικτό, αναβαθμισμένο, Δημόσιο Πανεπιστήμιο», σημείωσε ο κύριος Αρβανιτόπουλος κατόπιν της συνάντησης. Συν τοις άλλοις, ειπώθηκε πως η κυβέρνηση συνεχίζει, όπως είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές,, την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθιστώντας την τελευταία «πιο αποτελεσματική» και «επιτυγχάνοντας ευρύτατες συναινέσεις».

 

Όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φεγγερός, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων του οργάνου που συναντήθηκε με τον κύριο Αρβανιτόπουλο, οι πρυτάνεις δεν έχουν λάβει ακόμη τις τελικές προτάσεις, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να τους ανακοινωθούν αύριο.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Πανεπιστήμια περιμένουν την αποδέσμευση του φετινού προϋπολογισμού από τις εκλογές των εκπροσώπων. Συν τοις άλλοις, ο κύριος Φεγγερός υπογράμμισε ότι οι θέσεις των πανεπιστημιακών είναι δημόσια γνωστές, οπότε πλέον τα Ιδρύματα βρίσκονται σε αναμονή των αποφάσεων του υπουργείου. Τέλος, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου διευκρίνισε ότι ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σημείωσε, απευθυνόμενος προς τους πρυτάνεις, ότι η φιλοσοφία του νόμου δεν έχει αλλάξει.

 

Οι τροποποιήσεις, όπως αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν, φαίνονται, σύμφωνα με Το Βήμα, να είναι οι ακόλουθες:

 

- Παράταση της θητείας του συνόλου των οργάνων των ΑΕΙ έως και το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

 

- Οι πρυτανικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή της διαδικασίας  εκλογής των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, ενώ θα υφίσταται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου ώστε να αποφεύγονται δυσχέρειες από ενδεχόμενα επεισόδια και αντιδράσεις. Έπειτα από αυτό θα διευθετηθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για το προσεχές διάστημα.

 

- Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες των Συμβουλίων Διοίκησης μεταβιβάζονται στις Συγκλήτους, ενώ τα Συμβούλια θα διατηρήσουν τις εναπομείνασες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.

 

- Ο Κοσμήτορας των Σχολών θα προκύπτει από την ψήφο των μελών ΔΕΠ ανάμεσα σε υποψήφιους οι οποίοι θα συμπεριλαμβάνονται σε ενιαία συντασσόμενη από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης, κατόπιν της εκλογής των τελευταίων. Με άλλα λόγια, θα ισχύσει ό,τι και για την εκλογή πρυτάνεων, οι οποίοι θα αναδεικνύονται  από τους διδάσκοντες ανάμεσα σε τρία άτομα που θα προτείνουν τα Συμβούλια.

 

- Τα τμήματα των ΑΕΙ θα κρατήσουν τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο, όμως σε διοικητικό επίπεδο θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.

 

Κατόπιν αυτών, και ενώ ήδη διενεργούνται διερευνητικές επαφές ώστε να εξεταστεί η εφαρμογή προγράμματος αυξημένων ωρών διδασκαλίας στα Ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ σκοπεύουν να συσκεφθούν σε έκτακτη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

 

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι τα μέτρα ανταποκρίνονται στα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, οπότε αναμένει ότι η εφαρμογή τους θα επιτρέψει την «ανέφελη» έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.