ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος εφιάλτης στα Χανιά με τέσσερα διαφορετικά μέτωπα

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2012, 21:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Πύρινος εφιάλτης στα Χανιά με τέσσερα διαφορετικά μέτωπα
Facebook Twitter Whatsapp
Πύρινος εφιάλτης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17:30 το απόγευμα από φωτιές που ξέσπασαν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα με 7-8 εστίες, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, σε Καλάμι, Μεγάλα Χωράφια, Άπτέρας και Καλύβες, ενώ μέχρι και αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δέχονται κλήσεις από πολίτες που κάνουν λόγο για νέες εστίες σε μια ακτίνα που εκτείνεται από την Άπτερα μέχρι και το Καλάμι.
Πύρινος εφιάλτης βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17:30 το απόγευμα από φωτιές που ξέσπασαν μέσα σε λιγότερο από μία ώρα με 7-8 εστίες, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές, σε Καλάμι, Μεγάλα Χωράφια, Άπτέρας και Καλύβες, ενώ μέχρι και αυτήν την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δέχονται κλήσεις από πολίτες που κάνουν λόγο για νέες εστίες σε μια ακτίνα που εκτείνεται από την Άπτερα μέχρι και το Καλάμι. Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε πίσω από το Καλάμι και επεκτάθηκε γρήγορα προς τα Μεγάλα Χωράφια ενώ λίγη ώρα αργότερα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δύο νέες φωτιές σε Απτέρα, όπου απειλήθηκε ο αρχαιολογικός χώρος, και σε Καλύβες.

“Πρόκειται για καθαρό έργο εμπρηστών‘ δήλωσε στο ο Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κ. Τάσος Κουρουπάκης ο οποίος ανέφερε ότι οι συνεχείς εναλλαγές στους ανέμους δυσχεραίνουν το έργο πυρόσβεσης.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες, αν δεν είναι απαραίτητο να μην κινηθούν στην Εθνική Οδό Χανίων - Ρεθύμνου ενώ αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή δίνουν οδηγίες στους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές διαδρομές.

Στα σημεία των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τους πυροσβεστικούς σταθμούς Χανίων, Βρυσών ενώ τις δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύουν οχήματα ΟΤΑ, δυνάμεις από το Πεδίο Βολής Κρήτης καθώς και δυνάμεις του στρατού και δεκάδες εθελοντές που από κοινό δίνουν μάχη με το χρόνο ώστε να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο με εμπόδιο τους ανέμους που τις τελευταίες ώρες έχουν ενισχυθεί.

Στο σημείο επίσης βρίσκεται κλιμάκιο του Δήμου Χανίων αποτελούμενο απο τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Μ. Κεμεσιδη, τους Αντιδημάρχους Μ. Λιονακη και Λ. Αμπαδιωτακη καθώς και τον Ειδικό Σύμβουλο του Δημαρχου Γ. Ξυγκακη.

Όπως αναφέρθηκε η πύρινη λαίλαπα απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρα όμως χάρη στην επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ο κίνδυνος αυτός προς στιγμή αποσοβήθηκε, όμως μια νέα αναζωπύρωση σήμανε πάλι συναγερμό στους πυροσβέστες που έδωσαν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.

Μάχη δίνεται και για να σωθούν σπίτια, καλλιέργειες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες καθώς η πυρκαγιά έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής από περιουσίες, κυρίως στα Μεγάλα Χωράφια και στο Καλάμι.

Το τελευταίο μέτωπο που εκδηλώθηκε στις Καλύβες αντιμετωπίστηκε γρήγορα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν από τις Βρύσσες, απελευθερώνοντας έτσι οχήματα που κατευθύνθηκαν στα μεγάλα μέτωπα σε Καλάμι και Μεγάλα Χωράφια.

Στις φλόγες έχουν ήδη παραδοθεί καλλιέργειες και ελαιόδεντρα καθώς και χορτολιβαδική έκταση.

Πηγή: flashnews.gr