ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγός «επιβίωσης» για τους ασφαλισμένους

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2013, 09:39 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2013, 09:50
Οδηγός «επιβίωσης» για τους ασφαλισμένους
Facebook Twitter Whatsapp

Τρεις επιλογές για έξοδο στη σύνταξη πριν από τις επερχόμενες αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές, αποφεύγοντας παράλληλα τα αυξημένα όρια ηλικίας για σύνταξη στα 62 και τα 67, παρουσιάζονται για περίπου 500.000 ασφαλισμένους από Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες οι οποίοι έχουν κατοχυρωμένο ή θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Τρεις επιλογές για έξοδο στη σύνταξη πριν από τις επερχόμενες αλλαγές σε συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές, αποφεύγοντας παράλληλα τα αυξημένα όρια ηλικίας για σύνταξη στα 62 και τα 67, παρουσιάζονται για περίπου 500.000 ασφαλισμένους από Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες οι οποίοι έχουν κατοχυρωμένο ή θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Στους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», παρουσιάζονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που μπορούν να εκμεταλλευτούν χιλιάδες ασφαλισμένοι, κάνοντας τις επιλογές τους.

Πρώτη επιλογή

Όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης το 2010 (25ετία σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, 10.000 ημέρες στο ΙΚΑ, 5.500 ημέρες για γυναίκες με ανήλικο, 4.500 ημέρες για άνδρες κλπ) μπορούν να επιλέξουν την άμεση έξοδο εντός του 2013. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 150.000 ασφαλισμένοι και κυρίως του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, καθώς έχουν πλήρες θεμελιωμένο δικαίωμα, δηλαδή συμπλήρωσαν το χρόνο ασφάλισης και την ηλικία, ή μπορούν να φύγουν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Δεύτερη επιλογή

Όσοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες έχουν συμπληρώσει το χρόνο ασφάλισης το 2011 ή το 2012 με πραγματικά ή πλασματικά έτη ασφάλισης αλλά δεν έχουν την ηλικία μπορούν να αποφύγουν τις ανατροπές κάνοντας χρήση της συνταξιοδότησης με αναστολή. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πάνω από 350.000 ασφαλισμένοι και μπορούν, δηλαδή, να αποχωρήσουν από την υπηρεσία με συμπληρωμένα τα απαιτούμενα έτη θεμελίωσης (25ετία) και να πάρουν τη σύνταξη όταν συμπληρώσουν και την απαιτούμενη ηλικία. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα υπολογιστεί με όσα ισχύουν κατά το χρόνο που υπέβαλαν το αίτημα συνταξιοδότησης με αναστολή, οπότε έτσι μπορούν να αποφύγουν τις επερχόμενες μειώσεις αν συνεχίσουν εργαζόμενοι και συνταξιοδοτηθούν το 2014 ή το 2015, το 2016 κλπ

Τρίτη επιλογή

Έξοδος με μειωμένη σύνταξη από ΙΚΑ, Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών καθώς και από κάθε άλλο Ταμείο που ασφαλίζει μισθωτούς (Νομικών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κλπ). Με αυτή την επιλογή οι ασφαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν ως και 5 χρόνια νωρίτερα από το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη από 6% ως και 30%. Η έξοδος με μειωμένη συμφέρει όταν το ποσό σύνταξης είναι κάτω από 1.000 ευρώ καθώς δεν υπόκειται σε καμία περικοπή.