ΕΛΛΑΔΑ

Στην αναβάθμιση πέντε περιοχών στοχεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2013, 23:01 / Ανανεώθηκε 19 Νοεμβρίου 2013, 15:23
Στην αναβάθμιση πέντε περιοχών στοχεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp

Στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος πέντε υποβαθμισμένων περιοχών στοχεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης, που αναμένει – το αργότερο σε ένα εξάμηνο – να έχει στα «χέρια» του τις οριστικές μελέτες για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του «εγχειρήματος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.

Στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος πέντε υποβαθμισμένων περιοχών στοχεύει ο δήμος Θεσσαλονίκης, που αναμένει – το αργότερο σε ένα εξάμηνο – να έχει στα «χέρια» του τις οριστικές μελέτες για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτού του «εγχειρήματος» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Ανδρέας Κουράκης.

Η ανάθεση εκπόνησης των μελετών αναμένεται – κατά τον κ. Κουράκη – να γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και στη συνέχεια η διαδικασία να εξελιχθεί.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της «Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις (ΕΑΧΑ) ΑΕ», του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο φορέων για την ανάθεση της εκπόνησης των μελετών των πέντε προτάσεων που βραβεύθηκαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Θεσσαλονίκη Χ4», που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου.
Ο κ. Κουράκης διευκρίνισε ότι, σε συνέχεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο δήμος – σε συνεργασία με την ΕΑΧΑ ΑΕ-δεσμεύθηκαν να αναθέσουν στους πέντε βραβευμένους μελετητές, την εκπόνηση οριστικών μελετών και μελετών εφαρμογής.

Ο διαγωνισμός (διοργανώθηκε από την ΕΑΧΑ ΑΕ σε συνεργασία με το δήμο, βάσει παλαιότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2012 και απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες μέχρι 40 ετών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου «Εκπόνηση μελετών των βραβευθεισών προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Θεσσαλονίκη Χ4» (Άξονας 1 «Συμβολή στις αστικές παρεμβάσεις», Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015») συνολικής αμοιβής 207.687,16 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει τις οριστικές μελέτες και τις μελέτες εφαρμογής των περιοχών Μαβίλη, Αγ. Τριάδος, Χαριλάου, Κλεάνθους και Γρηγορίου Ε'. Η κάθε μία περιοχή περιλαμβάνει ένα «πλέγμα» οδών, στις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν οι δράσεις αναβάθμισης του αστικού «ιστού».

Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται σε εννέα μήνες. Ο δήμος σε συνεργασία με την ΕΑΧΑ ΑΕ προτίθεται να αναλάβει την προετοιμασία του τεχνικού φακέλου των πέντε υποέργων, την υποστήριξη των διαδικασιών ανάθεσης των μελετών και την επίβλεψη των υπό ανάθεση μελετών.