ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζουν να έρχονται στο φως ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη (φωτό)

Δημοσίευση 24 Αυγούστου 2014, 12:23 / Ανανεώθηκε 24 Αυγούστου 2014, 15:37
Συνεχίζουν να έρχονται στο φως ευρήματα από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη (φωτό)
Πηγή φωτό: Υπουργείο Πολιτισμού
Facebook Twitter Whatsapp

Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνουν οι ανασκαφές στον στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, οι οποίες συνεχίζονται. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 

Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Ελλάδα και το εξωτερικό συγκεντρώνουν οι ανασκαφές στον στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, «αφαιρέθηκαν ακόμη δέκα λιθόπλινθοι, που αποτελούσαν την έβδομη και όγδοη σειρά, στον τοίχο σφράγισης. Απομένουν τρεις σειρές προς αποδόμηση του συνόλου των έντεκα δόμων. Έτσι, αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ταυτόχρονα αποκαλύπτονται κάτω από τα επίκρανα και οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία.

«Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα».

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται και οι πλαϊνοί τοίχοι του προθαλάμου, που είναι επενδεδυμένοι με μάρμαρο Θάσου και κοσμούνται στο ανώτερο μέρος τους με ιωνικό επιστύλιο, επί του κυματίου του οποίου σώζονται ίχνη μαύρου και κόκκινου χρώματος. Εκτός από τις ανασκαφικές εργασίες, πραγματοποιούνται επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσης του διακόσμου, μόλις έρχεται στο φως, από ειδικευμένους συντηρητές.

Τα επόμενα βήματα των αρχαιολόγων

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την Κατερίνα Περιστέρη, προχώρησαν με επικέντρωση σε στερεώσεις και συντηρήσεις κυρίως της καμάρας επάνω και δίπλα από τις Σφίγγες, ενώ έγιναν και στερεώσεις των χρωμάτων που εντοπίστηκαν στο μαρμάρινο κιονόκρανο και στο επιστύλιο. 

Όλα βαίνουν καλώς σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και η ομάδα ανασκαφών ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα, ωστόσο είναι άκρως προσεκτική, γιατί αν και τα θεμέλια του τάφου βρίσκονται στο έδαφος του λόφου, τα εδάφη στην περιοχή δεν είναι πετρώδη αλλά μαργαϊκά, δηλαδή μετατρέπονται εύκολα σε λάσπη. 

Η ομάδα σύμφωνα με την εφημερίδα αναμένεται να προσπαθήσει να αφαιρέσει και άλλο βάρος από το μνημείο δια της μεθόδου των αποχωματώσεων. 

Μιλώντας στην εφημερίδα η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, εκτιμά ότι το εύρημα μπορεί να κρύβει και άλλα στοιχεία, όπως νεκρική πυρά, και οι έρευνες καλό θα ήταν να επεκταθούν και σε αυτά. 

Οι αρχαιολόγοι, δεν αποκλείουν γενικώς σε μακεδονικούς τάφους, όπως και στην εν λόγω περίπτωση, την είσοδό τους από την οροφή, ιδίως αν βρεθεί άνοιγμα που έχει γίνει στο παρελθόν από τυμβωρύχους ή από κατάρρευση. Βέβαια δεν αποκλείεται και η είσοδος από την κανονική θύρα η ο οποία σφραγίζεται με την τοποθέτηση του νεκρού. 

Στην Αμφίπολη η αφαίρεση του προστατευτικού τοίχου μπροστά από τον τάφο προχωρεί με ιδιαίτερη προσοχή. Ένας λόγος είναι ότι πρέπει να διαπιστωθεί η ευστάθεια του τοίχου-πρόσοψης που βρίσκεται από πίσω. 

Δεύτερος και εξ ίσου σημαντικός είναι ότι τα χρώματα που τυχόν βρίσκονται στην πρόσοψη καταστρέφονται σχεδόν αμέσως κατά την επαφή τους με τον αέρα και το φως. Ετσι, η στερέωση τους απαιτείται μέσα σε ελάχιστες ημέρες, ώστε να περιοριστούν τυχόν απώλειες.