ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμιος διχασμός για την παρέμβαση Αλαμουντίν για τα Μάρμαρα

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2014, 10:30 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2014, 10:51
Παγκόσμιος διχασμός για την παρέμβαση Αλαμουντίν για τα Μάρμαρα
Facebook Twitter Whatsapp

Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο οι πρωτοβουλίες των βρετανών νομικών και της Αμάλ Κλούνει για την διεκδίκηση των Μαρμάρων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γράφει ο Λάμπης Τσιριγωτάκης

Όλες οι εθνικές επιτροπές για την επιστροφή των Μαρμάρων  που έχουν δημιουργηθεί σε 16 χώρες,στην Ευρώπη,την Αμερική και την Αυστραλία,και η ιδιαίτερα η βρετανική επιτροπή η οποία βρίσκεται διαρκώς στα χαρακώματα με το βρετανικό μουσείο και την βρετανική κυβέρνηση,είναι κατηγορηματικά αντίθετες,και ενοχλημένες με την πρωτοβουλία του Αυστραλού προέδρου της Παγκόσμιας επιτροπής για τα Μάρμαρα, Ντέιβιντ Χιλλ να  μεσολαβήσει για να έλθουν στην Αθήνα  οι δικηγόροι Ρόμπερτσον ,Πάλμερ και η κυρία Αλαμουντίν-Κλούνεϊ,και να πιέσουν ουσιαστικά  την ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει τα Μάρμαρα μέσω της δικαστικής οδού

Σε  επιστολή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά,ο πρόεδρος της Ελβετικής επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων,ο ελληνιστής καθηγητής Ντούσαν Σιντζίσκι,του επισημαίνει πως η δικαστική οδός θα έχει τεράστιο οικονομικό κόστος με πολύ αβέβαιη έκβαση καθώς τονίζει πως η Αγγλία έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στα  διεθνή δικαστήρια από ότι η Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό η δικαστική οδός να αποκλείσει  για πάντα την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα

Στην ίδια επιστολή του ο καθηγητής Σιτζίνσκι  πληροφορεί τον Έλληνα πρωθυπουργό και για την συμπεριφορά του προέδρου της Παγκόσμιας ομοσπονδίας για τα Μάρμαρα Ντέιβιντ Χιλλ

Ο Ντειβιντ Χιλλ,τονίζει ο καθηγητής Σιντισκι,δεν έχει εντολή η την έγκριση να μας εκπροσωπήσει  στις συναντήσεις της Κυρίας Αλαμουντιν και των συναδέλφων της δικηγόρων στην Αθήνα, μιλάει σε προσωπικό επίπεδο και όχι ως εκπρόσωπος της Παγκόσμιας ομοσπονδίας. 

«Η γνώμη μου είναι ότι την πρωτοβουλία του για την δικαστική οδό θα έπρεπε να την θέσει σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Όλες οι εθνικές επιτροπές είμαστε εναντίον της δικαστικής οδού και τα επιχειρήματα μας είναι γνωστά», επισημαίνει. 

Τονίζει μάλιστα πως «τώρα επιμένουμε να συγκληθεί γενική συνέλευση της διεθνούς ομοσπονδίας για τα Μάρμαρα άμεσα,πιθανότατα στο Λονδίνο με την υποστήριξη του ιδρύματος Βαρδινιογιάννη,για να αποφασίσουμε για την στρατηγική μας στο θέμα της διεκδίκησης των Μαρμάρων». 

Οι εθνικές επιτροπές επικρίνουν ανοιχτά τον Ντέιβιντ Χιλλ, ότι δεν τους συμβουλεύεται για τις κινήσεις του,δεν έχει να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο στην προσπάθεια διεκδίκησης των Μαρμάρων,λειτουργεί με ένα καταστατικό που του εξασφαλίζει την ισόβια παραμονή στην θέση του,και επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο να επιδιώκει την διεκδίκηση των Μαρμάρων,από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, μέσω της δικαστικής οδού. Ο ένας από τους δικηγόρους που βρίσκεται τώρα στην Αθήνα ο Τζεφρευ Ρομπερτσον είναι συμπατριώτης του Αυστραλός και φίλος του.

Την αντίθεση του στην δικαστική οδό έχει εκθέσει προς την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής για τα Μάρμαρα Εντυ Οχαρα,μελετητής της Αρχαίας Ελλάδας,και επί 20 χρόνια βουλευτής του εργατικού κόμματος.

Θα είναι καταστροφική για την επιστροφή των Μαρμάρων η δικαστική οδός. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δύσκολα και πολύπλοκα νομικά προβλήματα, καθώς να μην ξεχνάμε όταν συνέβη η κλοπή των Μαρμάρων από τον Λόρδο Έλγιν το 1816.

Το ελληνικό κράτος δεν είχε νομική οντότητα,και μπορεί την θέση του μηνυτή να την πάρει η Τουρκία ως συνέχεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Επίσης το καθεστώς της ιδιοκτησίας που υπήρχε τότε στην Αγγλία αφήνει ευνοϊκά παράθυρα για το βρετανικό Μουσείο ,επιτρέπει στους ιδιοκτήτες κλεμμένων αντικειμένων ,και αρχαιότητες,να τα κρατήσουν αν τα αγόρασαν με καλή πίστη δήλωσε ο Εντυ Οχαρα και πρόσθεσε για την στρατηγική της βρετανικής επιτροπής: «Ο στόχος μας ,είναι να ενημερώσουμε και να μορφώσουμε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα,την κοινή γνώμη και τους πολιτικούς ,γιατί η απόφαση της επιστροφής των Μαρμάρων  θα είναι πολιτική απόφαση,του βρετανικού μουσείου δεσμεύεται από νομοθετική διάταξη το 1963 να μην επιστρέφει αρχαιότητες ».

«Ο στόχος μας είναι να πείσουμε την βρετανική γνώμη,και μέχρι στιγμής πηγαίνουμε πολύ καλά σ αυτή την κατεύθυνση,και μετά οι πολιτικοί και οι βουλευτές θα υποχρεωθούν να ακούσουν την γνώμη των ψηφοφόρων του», λέει.

«Στο Εργατικό κόμμα και στο κόμμα των φιλελεύθερων δημοκρατών υπάρχουν μεγάλα ρεύματα που υποστηρίζουν την επιστροφή των Μαρμάρων,αλλά στο κυβερνών Συντηρητικό κόμμα δεν έχουμε ούτε ένα βουλευτή που να  μας υποστηρίζει. 

Έχουμε επίσης μεγάλη υποστήριξη στον χώρο των επαγγελματιών που έχουν σχέση με τα Μουσεία ,την αρχαιολογία και τις τέχνες. Γνωρίζω ότι ο αρχηγός των Εργατικών Εντ Μιλιμπαντ που έχει πιθανότητες να είναι πρωθυπουργός του χρόνου βλέπει ευνοϊκά τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, ενώ οι προηγούμενοι Εργατικοί πρωθυπουργοί ο Γκόρντον Μπραουν και ο Τόνι Μπλερ είχαν  δείξει αδιαφορία για το θέμα», υπογραμμίζει. 

Η άποψη λοιπόν των εθνικών επιτρόπων για τα Μάρμαρα εκτός του Ντέιβιντ Χιλλ είναι ότι από την προσφυγή στην δικαστική οδό θα ωφεληθούν μόνο οι δικηγόροι,που θα εξασφαλίσουν μεγάλες χρηματικές αμοιβές και πλούσια διεθνή προβολή.