ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις, δεν είμαστε απέναντι στην κοινωνία»

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2014, 19:52 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2014, 22:06
«Δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις, δεν είμαστε απέναντι στην κοινωνία»
Facebook Twitter Whatsapp

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν από το βήμα της Πανδικαστικής συγκέντρωσης οι δικαστικοί λειτουργοί.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν από το βήμα της Πανδικαστικής συγκέντρωσης οι δικαστικοί λειτουργοί.

Σε αυστηρή γλώσσα, οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων έκαναν λόγο για άρνηση να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις και ειδικά αυτές του Μισθοδικείου με τις οποίες δικαιώθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί για τις περικοπές των αποδοχών τους και την καθιέρωση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους.

Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο με δύο αποφάσεις του έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις μειώσεις των αποδοχών των δικαστών, όπως επίσης έχει κρίνει ότι το 25% του εισοδήματος των δικαστών πρέπει να είναι αφορολόγητο, όπως είναι και για τους βουλευτές. Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί οι αναδρομικές διαφορές των αποδοχών τους παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη απαξία του θεσμικού ρόλου του δικαστή» και για «κυβέρνηση απολυταρχικού κράτους».

«Η εκτελεστική εξουσία, η Κυβέρνηση, είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις» είπε και προσέθεσε:

«Η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων είναι μείζον θεσμικό ζήτημα. Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η Κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης, μετατρέπει τον εαυτό της σε Κυβέρνηση Κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη ότι ακόμη κι εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει, εντούτοις το κράτος, κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο, αρνείται την εφαρμογή της».

«Εμείς οι δικαστές, λοιπόν, σήμερα, απευθυνόμενοι δημόσια προς την εκτελεστική εξουσία και προς τους Έλληνες πολίτες, διακηρύσσουμε ότι η Κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου, να εφαρμόζει τι δικαστικές αποφάσεις», τόνισε στη συνέχεια και είπε:

«Υποχρεούται ο υπουργός Οικονομικών να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις αποφάσεις του Μισθοδικείου».

Η κυρία Θάνου άσκησε σφοδρή κριτική στον Γκίκα Χαρδούβελη, λέγοντας πως οι «δηλώσεις του όπως “ οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική”, υποδεικνύουν αλαζονική λογική και ευρίσκονται εκτός των πλαισίων του κράτους δικαίου», ενώ σημείωσε πως «ούτε επίσης δικαιούται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό περί δήθεν καταβολής εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους δικαστές, προφανώς με σκοπό να στρέψει τους πολίτες εναντίον μας».

Ανέφερε ταυτόχρονα ότι «οι δικαστές δεν είναι αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων, ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών» και σημείωσε ότι η δυσλειτουργία της Δικαιοσύνης οφείλεται μερικά και στις φωτογραφικές τροπολογίες.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα που το κράτος δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.

Σημείωσε παράλληλα πως »αναπαράγεται αρνητική εικόνα για τους δικαστές και επικρατεί παραπληροφόρηση και εμπάθεια, ενώ ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης μπλοκάρουν τα δικαστήρια, καθώς η Κυβέρνηση για λυμένα ζητήματα εξαντλεί όλους τους δικαστικούς βαθμούς (φτάνει μέχρι Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο). Μάλιστα, τόνισε η κυρία Γιανναδάκη, ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 368.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 85.520 είναι φορολογικές».

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκου Θεοτοκίου, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και την επιστροφή των αναδρομικών τους, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Μισθοδικείου για την φοροαπαλλαγή του 25% των αποδοχών των συναδέλφων της, από την πλευρά της Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι ομιλίες των προέδρων της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέα Εφετών, Κωνσταντίνου Τζαβέλα, της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πάρεδρου Ν.Δ., Κωνσταντίνου Βαρδακαστάνη. Στην πανδικαστική συγκέντρωση δεν συμμετέχει η Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς σήμερα έχουν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού Συμβουλίου.

Αντικείμενο της σημερινής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο Εφετείο Αθηνών ήταν η ανάδειξη των σοβαρών θεσμικών ζητημάτων της Δικαιοσύνης (απαξίωση του θεσμικού ρόλου των δικαστικών λειτουργών, μεγάλα κενά οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων, μεγάλες ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων κ.λπ.).