ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφει η αιθαλομίχλη στον Βόλο

Δημοσίευση 31 Οκτωβρίου 2014, 22:01 / Ανανεώθηκε 31 Οκτωβρίου 2014, 17:16
Επιστρέφει η αιθαλομίχλη στον Βόλο
Facebook Twitter Whatsapp

Στα επιτρεπτά όρια βρίσκονται ακόμη οι τιμές της αιθαλομίχλης στον Βόλο.

Στην ατμόσφαιρα του Βόλου έγινε ξανά αντιληπτή, τις τελευταίες ημέρες, η οσμή καμένου ξύλου από τα πρώτα τζάκια που άναψαν στην περιοχή, ωστόσο οι τιμές της αιθαλομίχλης βρίσκονται ακόμη μέσα στα επιτρεπτά όρια, σύμφωνα με τις μετρήσεις του σταθμού της Π.Ε. Μαγνησίας, όπως δήλωσε στον Ταχυδρόμο η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Την ίδια στιγμή οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από σήμερα Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο Βόλο ευνοούν τη δημιουργία αιθαλομίχλης. Ειδικότερα ο συνδυασμός άπνοιας και συννεφιάς είναι ιδανικός, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους για την εμφάνιση της αιθαλομίχλης, με την προϋπόθεση ότι γίνεται καύση ακατάλληλων και επικίνδυνων υλικών.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ανέφερε ότι καθημερινά γίνονται μετρήσεις από το σταθμό της Περιφέρειας και ότι μέχρι στιγμής οι μετρήσεις είναι φυσιολογικές, επισημαίνοντας ότι έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στις βιομηχανίες για τα υλικά που χρησιμοποιούν.

Εξάλλου, πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη αρμόδιων φορέων που συγκάλεσε το ΥΠΕΚΑ με στόχο τον καλύτερο συντονισμό της κρατικής μηχανής και των περιφερειών της χώρας για το θέμα της αιθαλομίχλης, μάλιστα στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, στο σχέδιο προβλέπονται έλεγχοι στην αγορά καυσίμων στερεής βιομάζας καθώς επίσης και στις εστίες καύσης, όπως κεντρικές θερμάνσεις, και βιομηχανικούς λέβητες.

Επιπλέον, προβλέπεται η εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά στη λήψη μέτρων σε περιπτώσεις επεισοδίων, η προμήθεια εξοπλισμού για τη μέτρηση αιωρούμενων σωματιδίων, η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς επίσης και τρόποι χρηματοδότησης των ανωτέρω δράσεων, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τέλος, σήμερα όσον αφορά το σκηνικό του καιρού αναμένεται συννεφιά ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.