ΕΛΛΑΔΑ

Το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση στη συνάντηση Μανιάτη – Αγοραστού

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2014, 17:55 / Ανανεώθηκε 26 Νοεμβρίου 2014, 17:55
Το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση στη συνάντηση Μανιάτη – Αγοραστού
Facebook Twitter Whatsapp

Με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνο Αγοραστό συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κωνσταντίνο Αγοραστό συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Επί τάπητος τέθηκε το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της Ανακύκλωσης και την βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων. 

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν σ’ αυτήν και οι γενικοί γραμματείς ΥΠΕΚΑ, Ν. Γιαννακοπούλου, Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Δ. Καλογερόπουλος, καθώς και ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Κ. Τριάντης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του υπουργείου για ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία με τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τους λοιπούς φορείς σχεδιασμού των ΠΕΣΔΑ, προκειμένου να εφαρμόζεται αποτελεσματικά η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι στη διαχείριση αποβλήτων και την Ανακύκλωση και να διασφαλισθούν οι πόροι χρηματοδότησης του νέου ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. εξέφρασε στον υπουργό τη βούληση των Περιφερειών να διαμορφώσουν τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς στο πλαίσιο του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Σχεδιασμού, και εισηγήθηκε τη μη αναγκαιότητα της δεσμευτικής γνώμης του ΥΠΕΚΑ για τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς. Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι οι Περιφέρειες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης αντιμετωπίζουν και πρέπει να αντιμετωπίσουν την διαχείριση απορριμμάτων, σε συμμόρφωση με τον Εθνικό Σχεδιασμό ώστε να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος και να αποφευχθούν δυσβάστακτα πρόστιμα. 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μανιάτης, έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΕΝ.Π.Ε. με βάση τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη. Επανέλαβε ότι πολιτική του βούληση είναι να μην επιτραπεί σε όσους επιδιώκουν -για λόγους εντυπώσεων ή αποφυγής ευθυνών- να παρερμηνεύσουν ήσσονος σημασίας νομοτεχνικές προτάσεις και να επισκιάσουν την αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στη χώρα.