ΕΛΛΑΔΑ

Πού και πώς θα προωθηθούν οι 600 μετανάστες από την Κρήτη (φωτό)

Δημοσίευση 28 Νοεμβρίου 2014, 18:41 / Ανανεώθηκε 28 Νοεμβρίου 2014, 18:41
Πού και πώς θα προωθηθούν οι 600 μετανάστες από την Κρήτη (φωτό)
Intime News Photo Agency
Facebook Twitter Whatsapp


Στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ του δήμου Ιεράπετρας διανυκτέρευσαν οι 584 άνθρωποι που έζησαν τον Γολγοθά στη Μεσόγειο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου


Στο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ του δήμου Ιεράπετρας διανυκτέρευσαν οι 584 άνθρωποι που έζησαν τον Γολγοθά στη Μεσόγειο.

Η τοπική κοινωνία, έσπευσε να προσφέρει ό,τι ήταν δυνατό: τρόφιμα, κουβέρτες, στεγνά ρούχα.

Η δημοτική αρχή, με τη σειρά της, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να είναι η συνθήκες της προσωρινής διαμονής των ανθρώπων όσο το δυνατόν καλύτερες: ζεστό νερό, θέρμανση και καθαριότητα στους χώρους του γυμναστηρίου.

Τα προβλήματα τώρα ξεκινούν, όπως λέει στο newpost ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης:

«Πρόκειται για 350 ανθρώπους που έρχονται από τη Συρία, 20 Παλαιστίνιους και περισσότερους από 200 Ιρανούς, Ιρακινούς και Αφγανούς. Οι πρώτοι 370 έρχονται από εμπόλεμες ζώνες, δικαιούνται άσυλο, είναι ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, πώς θα φύγουν, που θα μείνουν όλες αυτές οι οικογένειες. Για τους υπόλοιπους, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να προωθηθούν στα κέντρα κράτησης μεταναστών. Εμείς ζητάμε όσο το δυνατό γρηγορότερα να αποδεσμευτεί ο χώρος».

Στο δημαρχείο της Ιεράπετρας οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες. Από το μεσημέρι συνεδριάζουν ο δήμαρχος, εκπρόσωποι του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας και υψηλόβαθμοι του Αστυνομικού Τμήματος Λασιθίου, ώστε να υπάρξει σχεδιασμός για την προώθηση των μεταναστών.

«Είναι πολλοί άνθρωποι, είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν έχω καμία ιδέα πώς θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε προώθηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», συμπληρώνει ο δήμαρχος.

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή έχει ήδη απευθύνει το αίτημα προς τις αρχές, να αποσυρθεί άμεσα το φορτηγό πλοίο Baris από τον όρμο της Ιεράπετρας.

«Αν κάτι πάει στραβά και το καράβι βουλιάξει, η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη», λέει ο Θεοδόσης Καλαντζάκης.