ΕΛΛΑΔΑ

Σήμα κινδύνου από το ΕΜΠ: «Χρειαζόμαστε περισσότερα κονδύλια»

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2014, 18:40 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2014, 18:46
Σήμα κινδύνου από το ΕΜΠ: «Χρειαζόμαστε περισσότερα κονδύλια»
Facebook Twitter Whatsapp

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υποχρηματοδότηση του ιδρύματος.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την υποχρηματοδότηση του ιδρύματος.

Σε ανακοίνωση της συγκλήτου τονίζεται ότι «εάν δεν εξασφαλιστούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανακοίνωση:

  • Η εντολή από την Πολιτεία κατάρτισης προϋπολογισμού με μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα 3.800.000 ευρώ (9% υποχρεωτικό πλεόνασμα στα 4.200.000 ευρώ) αντιστοιχεί σε μείωση της επιχορήγησης κατά 65% σε επίπεδο πενταετίας και δεν επαρκεί πλέον για την αντιμετώπιση ούτε των ανελαστικών δαπανών του ΕΜΠ (ρεύμα, τηλέφωνο, καθαριότητα, συντήρηση κλπ).
  • Το Ίδρυμα δεν είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του ούτε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό του 2014 και προφανώς η κατάσταση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο με την κατάρτιση ενός παραπέρα μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015. Η κατάθεση του συνημμένου προτεινόμενου μειωμένου προϋπολογισμού για το 2015 στην παρούσα φάση γίνεται αποδεκτή μόνο για την εξασφάλιση δυνατότητας άντλησης πόρων κατά τους πρώτους μήνες του 2015.
  • Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω των μετεγγραφών οι νεοεισερχόμενοι φοιτητές του Ιδρύματος αναμένεται να αυξηθούν κατά 75% περίπου με συνακόλουθη σημαντική αύξηση των συναφών δαπανών για εκπαιδευτικά όργανα, αναλώσιμα εργαστηριακών ασκήσεων, πρακτικές ασκήσεις, σίτιση κλπ.
  • Σε περίπτωση που δεν εξασφαλισθούν, όπως δηλώθηκε στις συναντήσεις με το υπουργείο Παιδείας εγκαίρως πρόσθετα κονδύλια για τη σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, η λειτουργία του Ιδρύματος θα καταστεί πρακτικά αδύνατη εντός του 2015.

Εξάλλου συνεδριάζει την Παρασκευή και το Σάββατο η σύνοδος των Πρυτάνεων.