ΕΛΛΑΔΑ

Εξομάλυνση σχέσεων με οικολόγους ο στόχος του Τσιρώνη

Δημοσίευση 30 Ιανουαρίου 2015, 14:03 / Ανανεώθηκε 30 Ιανουαρίου 2015, 14:12
Εξομάλυνση σχέσεων με οικολόγους ο στόχος του Τσιρώνη
Facebook Twitter Whatsapp

Οι πρώτοι που άσκησαν αντιπολίτευση στην νέα κυβέρνηση ήταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Οι πρώτοι που άσκησαν αντιπολίτευση στην νέα κυβέρνηση ήταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας.

Μόλις ανακοινώθηκε η κυβερνητική σύνθεση, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για την υποβάθμιση των θεμάτων που αφορούν στο περιβάλλον.

Πηγές από τη νέα ηγεσία του υπουργείου διαβεβαιώνουν, πάντως, πως οι σχέσεις είναι εξαιρετικές και η ανησυχία, όπως εκφράστηκε στην κοινή ανακοίνωση, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πάγια θέση των οικολόγων για αυτοτελές υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, ανέφερε:


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MEDASSET και WWF Ελλάς θα ήθελαν σήμερα να βρίσκονται στην ευχάριστη θέση απλά να δώσουν συγχαρητήρια στον νέο Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και να ευχηθούν μια θητεία επωφελή για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τα κοινά. Η ανησυχητική όμως αυτή εξέλιξη φέρνει τις οργανώσεις στην ιδιαίτερα δύσκολη θέση να ξεκινήσουν την επαφή με τη νέα Κυβέρνηση ζητώντας την ανάκληση της απόφασης για συμβολική και επί της ουσίας κατάργηση του υπουργείου περιβάλλοντος, η οποία ελήφθη παρά το ξεκάθαρα μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως υποδηλώνει ο τίτλος του νέου υπουργείου, το περιβάλλον πλέον φαίνεται να αντιμετωπίζεται ως παραγωγικός πόρος και όχι ως κοινό αγαθό προς βιώσιμη διαχείριση και προστασία για όλους. Η κατανομή πολιτικών αντικειμένων σε υπουργεία δεν είναι ούτε συμβολικό ούτε και τυπικό θέμα. Είναι ζήτημα πολιτικής ουσίας, καθώς η εμπειρία από τα περιβαλλοντικά υπουργεία του παρελθόντος δείχνει ότι είναι αδύνατος ο συντονισμός κάτω από τον ίδιο υπουργό τομέων με άνιση οικονομική διάσταση, και συχνά αντικρουόμενους σκοπούς και προτεραιότητες, που υφίστανται ταυτόχρονα δυσανάλογες πιέσεις.


Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, πρώτος στόχος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, είναι να καθησυχάσει τους εκπροσώπους των οργανώσεων.

Ήδη έχει γίνει μια πρώτη επαφή και έχει συμφωνηθεί συνάντηση των δύο πλευρών, αμέσως μετά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στις 13 Φεβρουαρίου.