ΕΛΛΑΔΑ

Το εδώλιο δείχνει η εισαγγελέας σε μέλη του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής

Δημοσίευση 8 Μαΐου 2015, 21:53 / Ανανεώθηκε 8 Μαΐου 2015, 21:53
Το εδώλιο δείχνει η εισαγγελέας σε μέλη του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής
Facebook Twitter Whatsapp

Να παραπεμφθούν σε δίκη 14 μέλη του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής προτείνει η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Κοντακτσή, στο πλαίσιο της υπόθεσης του εργοστασίου παρασκευής λαθραίων τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010.

Να παραπεμφθούν σε δίκη 14 μέλη του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής προτείνει η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Κοντακτσή, στο πλαίσιο της υπόθεσης του εργοστασίου παρασκευής λαθραίων τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010.

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελέας εισηγείται προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης συνολικά 14 άτομα, ανάμεσά στα οποία είναι κι ο πρώην αντινομάρχης Χαλκιδικής (Οικισμού, Χωροταξίας & Κοινωνικής Πολιτικής) και σημερινός αντιπεριφερειάρχης της ίδιας περιοχής Γιάννης Γιώργος. Στον κατάλογο των προσώπων που προτείνεται να δικαστούν περιλαμβάνεται και δεύτερος πρώην αντινομάρχης της Χαλκιδικής (Τουρισμού, Παιδείας και Ποιότητας Ζωής), όπως επίσης ο τότε πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής, επτά νομαρχιακοί σύμβουλοι, ένας μηχανικός, ο τότε προϊστάμενος του τμήματος πολεοδομικών εφαρμογών Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, ο ιδιοκτήτης του επίμαχου αγροτεμαχίου κι ο εκ των βασικών κατηγορουμένων της κεντρικής υπόθεσης.

Οι κατηγορίες για τις οποίες προτείνεται οι παραπάνω να λογοδοτήσουν ενώπιον του δικαστηρίου είναι, κατά περίπτωση, αυτές της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, της παθητικής δωροδοκίας, της ηθικής αυτουργίας στις προηγούμενες πράξεις κ.ά.

Στον πυρήνα της η εισαγγελική πρόταση αφορά την άδεια που εκδόθηκε παράνομα για την εγκατάσταση του εργοστασίου (μονάδας ξηραντηρίου καπνού - μονάδας συσκευασίας και τυποποίησης τσιγάρων). Όπως περιγράφεται στην εισήγηση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, στον σχετικό φάκελο που υποβλήθηκε δεν υπήρχαν εγκρίσεις - γνωμοδοτήσεις του ΕΟΤ, του Δασαρχείου, του Υπουργείου Πολιτισμού κ.ά. Επιπλέον, κατά την ίδια πρόταση, στις εκτός σχεδίου περιοχές του νομού Χαλκιδικής δεν επιτρέπεται η δραστηριότητα της βιοτεχνίας συσκευασίας τυποποίησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού - ξηραντήριο καπνού, ούτε η επεξεργασία γεωργικών προϊόντων γενικότερα.

Ο εκ των κατηγορούμενων αντινομαρχών (Τουρισμού, Παιδείας και Ποιότητας Ζωής) φέρεται μάλιστα ότι ζήτησε και πήρε 10 χιλιάδες ευρώ από τον βασικό «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης προκειμένου να μεσολαβήσει για την έκδοση της άδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση-γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής υπέρ της εγκατάστασης της παράνομης επιχείρησης ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις των μελών που αποτελούσαν την αντιπολίτευση του συμβουλίου, οι οποίοι και την καταψήφισαν.