ΕΛΛΑΔΑ

Διαβεβαιώσεις της δημάρχου Καβάλας για το Μνημείο Ολοκαυτώματος

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2015, 21:33 / Ανανεώθηκε 16 Μαΐου 2015, 21:33
Διαβεβαιώσεις της δημάρχου Καβάλας για το Μνημείο Ολοκαυτώματος
Facebook Twitter Whatsapp

Τη λύπη της για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ακύρωση της τελετής αποκαλυπτηρίων για το μνημείο του Ολοκαυτώματος εξέφρασε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη λύπη της για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ακύρωση της τελετής αποκαλυπτηρίων για το μνημείο του Ολοκαυτώματος εξέφρασε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ–ΜΠΕ για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και τα όσα επακολούθησαν υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση τόσο δική της όσο και της διοίκησης του δήμου να μην τοποθετηθεί το μνημείο.

Σημείωσε πάντως «ότι ο δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα».

Η κ. Τσανάκα επιβεβαιώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι «ουδέποτε λήφθηκε απόφαση ματαίωσης της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου.

«Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δ.Σ. με εξουσιοδότησαν εν λευκώ να διαχειριστώ το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει» είπε χαρακτηριστικά.

Η δήμαρχος αναγνωρίζει παραλείψεις και τυχόν λάθη στο θέμα της τοποθέτησης του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει σκοπιμότητα και έλλειψη σεβασμού προς μια θρησκευτική κοινότητα που πρόσφερε πολλά στην Καβάλα και αποτέλεσε στο παρελθόν την πολυπληθέστερη στη βόρεια Ελλάδα μετά αυτήν της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, σημειώνει ότι η απόφαση για την κατασκευή ενός νέου μνημείου στην καρδιά της πόλης, εκτός αυτού που ήδη υπάρχει και βρίσκεται στο εβραϊκό νεκροταφείο της Καβάλας, είχε ληφθεί το 2004. Ωστόσο, μόλις το 2015, έντεκα χρόνια μετά και ενώ είχαν μεσολαβήσει τουλάχιστον τρεις διοικήσεις στον δήμο Καβάλας «η δική μου διοίκηση και εγώ προσωπικά χωρίς να υπολογίσω πολιτικό κόστος και αντιδράσεις προχωρήσαμε στην τοποθέτησή του και στα αποκαλυπτήριά του αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας», καταλήγει η δήμαρχος.