ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Δικαιοσύνης: 1.784 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν με τον νέο νόμο

Δημοσίευση 15 Ιουνίου 2015, 19:34 / Ανανεώθηκε 15 Ιουνίου 2015, 19:29
Υπουργείο Δικαιοσύνης: 1.784 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν με τον νέο νόμο
Facebook Twitter Whatsapp

«Ανάσα» στις φυλακές έδωσε ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στο ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, όπως η κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ'. 

«Ανάσα» στις φυλακές έδωσε ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις αλλαγές στο ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, όπως η κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ', ανακοίνωσε ο γγ του υπουργείου.

Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος μήνα αποφυλακίστηκαν, χάρη στην εφαρμογή του παραπάνω νόμου, 1.784 κρατούμενοι από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων ανέρχεται -πανελλαδικά- σε 10.336 κρατούμενους.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κώστας Κοσμάτος, κατά την επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των τοπικών δικαστικών υπηρεσιών, όπως επίσης με μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  και δικαστικούς υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στον παραπάνω νόμο, ο Κ. Κοσμάτος σημείωσε ότι στόχος του ήταν να ελαφρύνει την κατάσταση στις φυλακές, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο δεν χαρίστηκε ποινές, παρά μόνο, όπως πρόσθεσε, «ένα πολύ μικρό μέρος της ποινής για να φέρουμε σε μία πιο ανθρώπινη βάση την κατάσταση στα καταστήματα κράτησης».

Συμπλήρωσε δε ότι ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων αυτήν την στιγμή επέστρεψε στα επίπεδα του 2006, αφού έκτοτε υπήρχε μία σημαντική αύξηση των κρατουμένων, που, κατά τον ίδιο, έφτασε τους 14.000 ανά την επικράτεια.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία, τη «μερίδα του λέοντος» σε ό,τι αφορά τις αποφυλακίσεις με το συγκεκριμένο νόμο κατέχουν οι φυλακές των Γρεβενών, με 139 αποφυλακίσεις, ενώ ακολουθούν τα καταστήματα κράτησης Λάρισας (129), Τίρυνθας (108), Διαβατών (104) και Κορυδαλλού (98).

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου σημείωσε ότι κατά το πρώτο 4μηνο φέτος σημειώθηκαν 25 θάνατοι κρατουμένων από φυσιολογικά αίτια και συνδέονται με τις ελλείψεις γιατρών και τον υπερπληθυσμό των φυλακών.