ΕΛΛΑΔΑ

Πρόκληση: Δίνουν αναδρομικά έως 100.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές

της Ντίας Μούλου - Δημοσίευση 30 Δεκεμβρίου 2015, 10:12 / Ανανεώθηκε 30 Δεκεμβρίου 2015, 12:43
Πρόκληση: Δίνουν αναδρομικά έως 100.000 ευρώ σε συνταξιούχους βουλευτές
Facebook Twitter Whatsapp

Αναδρομική αύξηση, έως και 100.000 ευρώ ανά περίπτωση, για συνταξιούχους βουλευτές προβλέπει διάταξη, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναδρομική αύξηση για συνταξιούχους βουλευτές προβλέπει διάταξη, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου ΟικονομικώνΤην ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει «αγώνα» προκειμένου να μην μειωθούν εκ νέου οι κύριες συντάξεις, με το «τσεκούρι» στις επικουρικές από την άλλη να θεωρείται δεδομένο.

Το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις το οποίο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 20%, αποκάλυψε την Κυριακή στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης

Παράλληλα, χθες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τάχθηκε υπέρ της επιβολής ειδικού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές πάνω από τα 1.000 ευρώ, προκειμένου να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις. 

«Χρυσά» αναδρομικά σε συνταξιούχους βουλευτές

Ενώ λοιπόν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είναι προ των πυλών, διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει αύξηση έως και 100.000 ευρώ, ανά περίπτωση, για συνταξιούχους βουλευτές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι συντάξεις των βουλευτών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν, δηλαδή να αυξηθούν, αναδρομικά από το 2008 και να ακολουθήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις που δόθηκαν τότε με το νόμο 3691/08 στους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς οι συντάξεις των βουλευτών υπολογίζονται κάθε φορά με τους εκάστοτε μισθούς των δικαστών.

Μάλιστα, παρόλο που το Δημόσιο είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης κατά των αποφάσεων που έχει εκδώσει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εντούτοις άνοιξε παράθυρο για να δοθούν άμεσα οι αναδρομικές αυξήσεις μέσω της τριμελούς επιτροπής του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι αποφάσεις της οποίας είναι άμεσα εκτελεστές χωρίς να επιτρέπεται η δυνατότητα αναίρεσής τους ή καθυστέρησής τους από το Δημόσιο.

Έτσι, με την εν λόγω διάταξη γίνονται αποδεκτές όλες οι αποφάσεις που δικαιώνουν τους συνταξιούχους βουλευτές και το μόνο που απομένει είναι να ρυθμιστεί «ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών». 

Τα ποσά

Και μπορεί η καταβολή των αναδρομικών να αφορά σε μικρό αριθμό συνταξιοδοτηθέντων βουλευτών, ωστόσο τα ποσά που προκύπτουν ανά περίπτωση είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100.000 ευρώ, καθώς περιλαμβάνουν αναδρομικές αυξήσεις από το 2008 και μετά.

Από το ποσό αυτό θα αφαιρεθούν οι μειώσεις που έγιναν μετά το 2010 λόγω των Μνημονίων, αλλά παρά ταύτα η «καθαρή» μετά τις περικοπές αύξηση δεν θα είναι μικρότερη των 50.000 ως 60.000 ευρώ.