ΕΛΛΑΔΑ

Αμετακίνητοι οι πρόσφυγες - Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2016, 14:01 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2016, 15:32
Αμετακίνητοι οι πρόσφυγες - Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά
Facebook Twitter Whatsapp

Επίμονα αρνούνται για δεύτερη ημέρα να φύγουν από τον Πειραιά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επίμονα αρνούνται για δεύτερη ημέρα να φύγουν από τον Πειραιά με κατεύθυνση κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι. 
 
Στελέχη του Λιμενικού, με τη συνδρομή των μεταφραστών, προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιβιβασθούν στα πούλμαν, ωστόσο, καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια, όπως η δυσπιστία και η ανασφάλεια.


 

Πρόσφυγες, με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι επιθυμούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους, αρκεί να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης, ενώ αρκετοί εξέφρασαν τον φόβο ότι εάν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».
 
Τις προηγούμενες ημέρες, πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας είπαν σε ομοεθνείς τους που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντάς τους παράλληλα και φωτογραφίες, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, γι' αυτό να παραμείνουν εκεί.
 
Παράλληλα, δηλώνουν την ανησυχία για την τύχη τους μετά την πληροφορία ότι άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία.

Από νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται τέσσερα τουριστικά λεωφορεία, με προορισμό διάφορες περιοχές της χώρας, στα οποία δεν επιβιβάζονται οι πρόσφυγες και διαρκώς γίνεται προσπάθεια για να τους μεταπείσουν.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες παροχής ασύλου.
 
Στο λιμάνι του Πειραιά, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ανέρχονται σε 4.725.