ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΣτΕ οι γιατροί κατά της υπουργικής απόφασης για τις αποσπάσεις

Δημοσίευση 23 Μαΐου 2016, 19:01 / Ανανεώθηκε 23 Μαΐου 2016, 19:01
Στο ΣτΕ οι γιατροί κατά της υπουργικής απόφασης για τις αποσπάσεις
Facebook Twitter Whatsapp
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας​ προσέφυγαν γιατροί ζητώντας να κριθεί ως αντισυνταγματική η από 23 Μαρτίου 2016 υπουργική απόφαση.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν γιατροί ζητώντας να κριθεί ως αντισυνταγματική η από 23 Μαρτίου 2016 υπουργική απόφαση.

Η εν λόγω απόφαση του απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προβλέπει ότι δυο διοικητές φορέων υγείας (νοσοκομείων, κέντρων υγείας, κ.λπ.) μπορούν με κοινή απόφασή τους να μεταθέσουν για 6 μήνες σε κάθε σημείο της Ελληνικής επικράτειας γιατρούς και οδοντιάτρους, χωρίς προηγουμένως να τους ρωτήσουν εάν συναινούν ή όχι. Επίσης, σε περίπτωση διαφωνίας των δύο διοικητικών των μονάδων υγείας για την απόσπαση γιατρού από τον ένα φορέα υγείας στον άλλο, τότε τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Υγείας.

Επίσης, η αρχική απόσπαση μπορεί να παρατείνεται για ένα ακόμη έτος, εφ’ όσον συναινέσει ο γιατρός, ενώ από τις αποσπάσεις εξαιρούνται οι μητέρες γιατροί που έχουν παιδιά κάτω των 6 ετών, οι οποίες αποσπώνται μόνο κατόπιν δική τους αίτησης.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ και μέσω του δικηγόρου της Δημήτρη Βασιλείου, υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση καταστρατηγεί τις συνταγματικές εγγυήσεις του άρθρου 103 για τις μεταθέσεις, όπως και την αρχή του ορθολογικού προγραμματισμού και στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών υγείας που κατοχυρώνει το άρθρο 21 του Συντάγματος.

Αναφέρει ακόμη ότι κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων αποφασίζονται οι αποσπάσεις γιατρών, χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν εάν συναινούν ή όχι, χωρίς να προηγηθεί μια απλή γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου και, χωρίς να υπάρχει επίκληση έκτακτης ή απρόβλεπτής ανάγκης ή οποιοδήποτε άλλου εξαιρετικού μέτρου που να επιβάλλει τις αποσπάσεις.

Καταλήγοντας, γιατροί και οδοντίατροι υπογραμμίζουν ότι πλήττονται άμεσα και δυσμενώς, από την εν λόγω απόφαση, καθώς «επηρεάζεται δυσμενώς η υπηρεσιακή και εργασιακή ασφάλεια, δυνάμενοι να αποσπασθούν, παρά την θέλησή τους, οποτεδήποτε από οποιονδήποτε φορέα σε οποιονδήποτε φορέα και μάλιστα, οπουδήποτε ανά τη επικράτεια, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα εγγυήσεις».