ΕΛΛΑΔΑ

Τι λένε δύο από τους πρωταγωνιστές των Ιμίων

Δημοσίευση 26 Φεβρουαρίου 2017, 20:28 / Ανανεώθηκε 26 Φεβρουαρίου 2017, 20:28
Facebook Twitter Whatsapp
Δύο εκ των πρωταγωνιστών των Ιμίων μίλησαν στον ΑΝΤ1 και περιέγραψαν πώς έζησαν την κρίση του 1996.

Δύο εκ των πρωταγωνιστών των Ιμίων μίλησαν στον ΑΝΤ1 και περιέγραψαν πώς έζησαν την κρίση του 1996.

Ο Είναι ο Αντώνης Βεζυρόπουλος, γνωστός κι ως βοσκός των Ιμίων και ο τέως δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης.

«Τον αισθάνομαι σαν αδερφό μου» λέει ο Αντώνης Βεζυρόπουλος για να προσθέσει ο Δημήτρης Διακομιχάλης ότι «εκείνα τα γεγονότα μας έδεσαν, γίναμε ένα».

Επί 20 χρόνια, από το 1984, ο 89χρονος σήμερα Αντώνης Βεζυρόπουλος ήταν ο μοναδικός που πατούσε και στις δύο ελληνικές βραχονησίδες, διατηρώντας συνολικά 40 ζωντανά. «Πήγαινα με κάθε καιρό, δεν πλησίαζε κανείς Τούρκος» περιγράφει .

Κοιτάει τις φωτογραφίες, που καμάρι έχει φυλαγμένες στο αρχείο του. Σήμερα δεν μπορεί να πάει στα νησιά. Τα πόδια του δεν τον βαστάνε, λέει. Από τις νησίδες έφυγε το 2004 γιατί η τότε κυβέρνηση έκοψε την χρηματοδότηση για τα καύσιμα της βάρκας του να πηγαίνει στα δύο νησιά. Άντεξε δύο χρόνια αβοήθητος μέχρι που τον νίκησαν τα προβλήματα υγείας. Θυμάται πώς ξέφυγε από τα πολεμικά πλοία τις θερμές ημέρες του Ιανουαρίου του 1996. Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται με όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες απαντά: «φουντώνω, αν μπορούσα από τα πόδια μου, θα ανέβαινα και τώρα πάνω»

«Τα Ίμια είναι ελληνικά, είναι ευρωπαϊκό σύνορο» λέει ο κ. Διακομιχάλης. Και καλεί τον Πρωθυπουργό «να αναλάβει πρωτοβουλία με τους Έλληνες ευρωβουλευτές ώστε η ΕΕ να εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια για τα νησιά, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000».

Ο βοσκός των Ιμίων, δεν καταλαβαίνει, όπως λέει,  τις ανακοινώσεις και τις πολιτικές συνεννοήσεις. Το μόνο που επιθυμεί είναι η πολιτεία να βοηθήσει ώστε ένας νέος Καλύμνιος βοσκός να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να επιστρέψει στις ελληνικές βραχονησίδες