ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Το 50% από τα παγκάρια να πηγαίνει στο εφάπαξ των ιερέων

Δημοσίευση 29 Μαρτίου 2017, 18:38 / Ανανεώθηκε 29 Μαρτίου 2017, 19:25
ΣτΕ: Το 50% από τα παγκάρια να πηγαίνει στο εφάπαξ των ιερέων
Facebook Twitter Whatsapp

Συνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση του 2009 η οποία προέβλεπε ότι το 50% από τα ακαθάριστα έσοδα και εξωκλησιών θα πήγαιναν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Συνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την υπουργική απόφαση του 2009 η οποία προέβλεπε ότι το 50% από τα ακαθάριστα έσοδα και εξωκκλησιών θα πήγαιναν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι μητροπόλεις Ηλείας, Χαλκίδας και Γλυφάδας, με την οποία  ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση. Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς των προσφευγόντων και έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν παραβιάζεται καμία παρεκκλησιών συνταγματική διάταξη  και δεν προσκρούει  στην Ευρωπαϊκή  Σύμβαση  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ): «…Δεν αποτελεί παρά συνέχιση της μακράς παράδοσης συμβολής των Ιερών παρεκκλησιών και εξωκκλησιών στο σχηματισμό κεφαλαίου για την καταβολή εφάπαξ βοηθήματος στους κληρικούς, ανεξαρτήτως των λοιπών επιβαρύνσεων τόσο των ίδιων όσο και των λοιπών ενοριακών και μη ναών». Επισημαίνουν μάλιστα ότι η  αναγκαιότητα  του μέτρου «αιτιολογείται από το νομοθέτη με βάση τον κίνδυνο διακοπής καταβολής του εφάπαξ λόγω της αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο (ΤΠΔΥ)».