ΕΛΛΑΔΑ

Παραβίαση του νόμου προσωπικών δεδομένων η δημοσίευση εμπιστευτικών επιστολών του δικαστή του ΣτΕ

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 30 Μαρτίου 2017, 14:06 / Ανανεώθηκε 30 Μαρτίου 2017, 14:50
Παραβίαση του νόμου προσωπικών δεδομένων η δημοσίευση εμπιστευτικών επιστολών του δικαστή του ΣτΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Παραβίαση του νόμου προσωπικών δεδομένων συνιστά η δημοσιοποίηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανώτατου δικαστικού λειτουργού, που έγινε λίγο πριν την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Παραβίαση του νόμου προσωπικών δεδομένων συνιστά η δημοσιοποίηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανώτατου δικαστικού λειτουργού, που έγινε λίγο πριν την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Αυτό είναι το δια ταύτα της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, που επελήφθη αυτεπαγγέλτως και εξέτασε την επίμαχη υπόθεση που είχε προκαλέσει σάλο σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο. Η Αρχή μάλιστα απευθύνει και συστάσεις τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα  που  δημοσιοποίησαν τα επίμαχα  στοιχεία να αποφύγουν την αναδημοσίευσή τους στο μέλλον.

Συγκεκριμένα :

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης σχετικά με τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτατου δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Ειδικότερα, η Αρχή, ενεργώντας αυτεπαγγέλτως (βλ. σχετικό Δελτίο Τύπου 27/10/2016), εξέτασε εάν και σε ποιο μέτρο υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανωτάτου δικαστικού λειτουργού του Συμβουλίου της Επικρατείας σε δημοσιεύματα εφημερίδων και αναρτήσεις σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο. 

Στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, κλήθηκαν και ακούστηκαν εκπρόσωποι των εφημερίδων «Η Αυγή», «kontranews», «Το Βήμα της Κυριακής» και των ιστοσελίδων «www.zougla.gr», «www.parapolitika.gr» και «www.koutipandoras.gr». 

Η Αρχή εξέδωσε την απόφαση υπ’ αρ. 41/2017 οι βασικές διαπιστώσεις της οποίας συνοψίζονται ως εξής: 

Η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου, αντίκεινται στις διατάξεις του ν. 2472/1997.

Επίσης, αντίκειται στις διατάξεις του ν. 2472/1997 η δημοσιοποίηση του ονόματός του και των πληροφοριών που αναφέρονται στα εν λόγω υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και χωρίς την αυτούσια παράθεσή τους.  

Υπό αυτά τα δεδομένα, η Αρχή απηύθυνε στην ιστοσελίδα «www.zougla.gr», στην εφημερίδα «Η Αυγή» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

Επιπλέον, η Αρχή απηύθυνε στην εφημερίδα «Η Αυγή», στην εφημερίδα «kontranews», στην ιστοσελίδα «www.parapolitika.gr», στην ιστοσελίδα «www.koutipandoras.gr» και στις ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα που αναπαρήγαγαν αυτούσια τα παραπάνω δημοσιεύματα προειδοποίηση για άρση της παράβασης, άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο.

Περαιτέρω, απαγόρευσε στις έντυπες εφημερίδες «Η Αυγή» και «kontranews» την αναδημοσίευση των ως άνω παράνομων δημοσιευμάτων με το αυτό περιεχόμενο.