ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 3.500 πυρκαγιές σε σπίτια το 2016 - Ποια μέτρα προστασίας συστήνει η Πυροσβεστική

του Διονύση Βυθούλκα - Δημοσίευση 2 Απριλίου 2017, 17:52 / Ανανεώθηκε 2 Απριλίου 2017, 17:54
Πάνω από 3.500 πυρκαγιές σε σπίτια το 2016 - Ποια μέτρα προστασίας συστήνει η Πυροσβεστική
Facebook Twitter Whatsapp

Τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι της βρήκε στα μέσα της εβδομάδας ηλικιωμένη γυναίκα, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στην κατοικία της στο χωριό Κωνσταντινάτο στις Σέρρες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι της βρήκε στα μέσα της εβδομάδας ηλικιωμένη γυναίκα, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε στην κατοικία της στο χωριό Κωνσταντινάτο στις Σέρρες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το 2016 κατεγράφησαν 17.389 αστικές πυρκαγιές, από τις οποίες 3.774 ήταν σε κατοικίες (έναντι 4.023 το 2015), 1.741 σε κτίρια διαμερισμάτων, 1.222 σε μονοκατοικίες, 645 σε διπλοκατοικίες και 49 σε ξενοδοχεία. Επίσης, έχασαν τη ζωή τους σε αστικές πυρκαγιές 14 άνθρωποι, 30 υπέστησαν εγκαύματα και 23 τραυματίστηκαν.

Επίσης, ως προς την αιτία, βάσει των ίδιων στοιχείων, για το 74,33% των περιπτώσεων είναι άγνωστη, για το 1,60% η αμέλεια, για το 2,16% η αυτανάφλεξη αιθάλης και το 5,95% υπολείμματα καπνίσματος.

Στελέχη της Πυροσβεστικής τονίζουν ότι δεν είναι μόνο τα θερμαντικά σώματα ή τα τζάκια που αποτελούν εστίες κινδύνου για ένα σπίτι, κυρίως τον χειμώνα. Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι η αμέλεια των νοικοκυρών που φεύγουν από τον χώρο της κουζίνας ξεχνώντας αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές. Συνήθως βγαίνουν από το σπίτι έχοντας αφήσει αναμμένη την κουζίνα ή ξεχασμένα αποτσίγαρα.

Eπιπλέον αναφέρουν ότι άλλες βασικές αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών σε κατοικίες είναι τα αναμμένα κεριά, τα καντήλια, η διαρροή από γκαζάκια, αλλά και οι απορροφητήρες, καθώς αν δεν έχει αντικατασταθεί έγκαιρα το φίλτρο, υπάρχει κίνδυνος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται να προκληθεί ανάφλεξη επειδή αυτό είναι εμποτισμένο με λίπη.

Συμβουλές από την Πυροσβεστική

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής συμβουλεύουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο σπίτι καθώς από μια σπίθα μπορεί να επέλθει η καταστροφή του σπιτιού ενώ σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς θα πρέπει να συμπεριφερθούν με ψυχραιμία.

Eπίσης συστήνουν:

- Μην τοποθετείτε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά, μοκέτες κ.λ.π. Μπορεί να φθαρούν χωρίς να το αντιληφθείτε ή να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα με κίνδυνο πυρκαγιάς.

- Μην καρφώνετε οπουδήποτε στους τοίχους καρφιά, χωρίς να είστε σίγουροι ότι δεν περνούν αγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

- Όταν αποσυνδέετε κάποια συσκευή από το ρεύμα προσέξτε! Μην αγγίζετε τα γυμνά άκρα του φις, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει παραμείνει συσσωρευμένο ρεύμα στη συσκευή, ικανό να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

- Αποφεύγετε να τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, κοντά σε θερμάστρες κ.λ.π. Προσελκύουν τα άτομα, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν πολύ κοντά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει έτσι φόβος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους.

- Μην τοποθετείτε στις ηλεκτρικές ασφάλειες σύρμα ή αλουμινόχαρτο, γιατί είναι επικίνδυνο.

- Όταν χρησιμοποιείτε υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα , συσκευές , πρέπει να ξέρετε ότι είναι εύφλεκτα. Μην ανάβετε λοιπόν σπίρτα, αναπτήρα ή διακόπτη ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί από τα υγρά αυτά.

- Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.

- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με σπίρτα ή αναπτήρες, καθώς και με παιχνίδια που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς να τα επιβλέπετε.

- Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν αναμμένες οικοσυσκευές ή τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος πάνω σε αναμμένες εστίες.

- Κανένας κανονισμός, μέχρι σήμερα, δε σας υποχρεώνει να εφοδιαστείτε με πυροσβεστήρα για το σπίτι. Μπορεί, όμως, να σας προσφέρει πολλά σε μια δύσκολη στιγμή. Αν τον προμηθευτείτε, διαβάστε προσεχτικά και τηρήστε τις οδηγίες, που αναγράφονται σε αυτόν. Αν δε γνωρίζετε τον τρόπο χειρισμού του, ζητείστε πληροφορίες από την πλησιέστερη Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Πριν ακόμα προχωρήσετε στην αγορά γης για την ανέγερση κατοικίας, συμβουλευτείτε τις τοπικές αρχές για τα μέτρα πυρασφάλειας που διαθέτει η περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεστε.