ΕΛΛΑΔΑ

Οι μαθητές θα επιστρέψουν μόνο για τις Πανελλαδικές - Άδεια θρανία στη Γ’ Λυκείου

Δημοσίευση 4 Απριλίου 2017, 14:30 / Ανανεώθηκε 4 Απριλίου 2017, 21:10
Οι μαθητές θα επιστρέψουν μόνο για τις Πανελλαδικές - Άδεια θρανία στη Γ’ Λυκείου
Facebook Twitter Whatsapp

Τις παθογένεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος φέρνουν στην επιφάνεια τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τις παθογένεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος φέρνουν στην επιφάνεια τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα www.esos.gr.

Τα στοιχεία αυτά προδίδουν την πάγια "τακτική" των μαθητών της Γ' Λυκείου να  μην "πατάνε" στις τάξεις  τους ένα μήνα πριν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Το φαινόμενο έχει να κάνει με την "πεποίθηση" που έχει δημιουργηθεί στους μαθητές πως δεν έχουν να μάθουν κάτι παρακολουθώντας την διδασκαλία μέσα στις αίθουσες των δημόσιων σχολείων μας και προτιμάνε να πηγαίνουν μόνο στα ιδιωτικά φροντιστήρια για να προετοιμαστούν καλύτερα. 

Την απαξίωση αυτή της σχολικής διαδικασίας ,την οποία όλοι οι υπουργοί επιβεβαιώνουν ουδείς όμως τολμάει να την διορθώσει φοβούμενος τις αντιδράσεις μαθητών και γονιών, περιγράφουν τα παρακάτω στοιχεία.

Σύμφωνα με αυτά ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περυσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη λυκείου ήταν 100.689.

Πέρυσι, οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν 16 Μαΐου και μέσα στον Απρίλιο 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν έως 50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες).

Δηλαδή, μέσα στον Απρίλιο συνολικά 56.213 μαθητές της Γ΄ Λυκείου απουσίασαν έστω μία φορά από το σχολείο τους, ενώ πάνω από 18.000 μαθητές απουσίασαν σχεδόν ένα διδακτικό μήνα.

Τα παραπάνω βέβαια αντιβαίνουν τους κανόνες που ισχύουν για τους μαθητές Λυκείων και θα έπρεπε εάν εφαρμόζονταν πολλοί μαθητές να χάσουν την σχολική χρονιά στην οποία είχαν τόσες απουσίες. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ότι ισχύει σήμερα ουδείς μαθητής δικαιούται να λείψει πάνω από 114 ώρες από την αίθουσα διδασκαλίας. 

Αναλυτικά τι ισχύει

Η φοίτηση ενός μαθητή στο λύκειο χαρακτηρίζεται επαρκής εάν το σύνολο των απουσιών του δεν υπερβαίνει τις πενήντα, ανεξάρτητα από τους λόγους πραγματοποίησής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 114, από τις οποίες πάνω από τις πενήντα 50 πρέπει να είναι δικαιολογημένες.

Ο κηδεμόνας κάθε μαθητή που απουσίασε για λόγους υγείας από το σχολείο περισσότερο από δύο ημέρες πρέπει να προσκομίσει στο σχολείο για τη δικαιολόγηση των απουσιών βεβαίωση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή οποιουδήποτε ιδιώτη γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Για τη δικαιολόγηση απουσιών έως δύο ημερών λόγω ασθενείας ή σοβαρών οικογενειακών λόγων αρκεί και ενυπόγραφο σημείωμα του κηδεμόνα. Με τον τρόπο αυτόν ο κηδεμόνας μπορεί να δικαιολογήσει το πολύ δέκα ημέρες αθροιστικά για όλο το έτος.

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από πενήντα (50) απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν. Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.

Βεβαίως, πίσω από τους τυπικούς όρους που θέτει η νομοθεσία για το όριο των απουσιών και τη δικαιολόγησή τους κρύβεται το πρόβλημα της καταστρατήγησης της διαδικασίας.

Όλοι γνωρίζουν ότι κάθε χρόνο λίγο πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις στους μαθητές αρχίζει το φαινόμενο των συνεχών απουσιών και της δικαιολόγησης απουσιών ώστε αρκετοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου να αφοσιωθούν αποκλειστικά στην προετοιμασία τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα.