ΕΛΛΑΔΑ

«Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση της εμπορίας κροτίδων

του Διονύση Βυθούλκα - Δημοσίευση 5 Απριλίου 2017, 17:59 / Ανανεώθηκε 5 Απριλίου 2017, 18:13
«Σαφάρι» της ΕΛ.ΑΣ. για την καταπολέμηση της εμπορίας κροτίδων
Facebook Twitter Whatsapp

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που πουλάνε παράνομα κροτίδες εν όψει του Πάσχα πραγματοποιούν αστυνομικοί σε όλη τη χώρα. 

«Σαφάρι» για τον εντοπισμό επιχειρήσεων που πουλάνε παράνομα κροτίδες εν όψει του Πάσχα πραγματοποιούν αστυνομικοί σε όλη τη χώρα. Επίσης η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει στους πολίτες, ότι «τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα.»

Σε μια από αυτές τις επιχειρήσεις στη Μεταμόρφωση Αττικής από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών συνελήφθη ένας 58χρονος, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων, πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ «η σύλληψη του 58χρονου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στοχευμένης αστυνομικής επιχείρησης, που οργάνωσε και υλοποίησε χθες το πρωί στην Αττική, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, αποσκοπώντας στην προστασία των πολιτών από πιθανά ατυχήματα και στην καταπολέμηση της διακίνησης κροτίδων.»

Για το σκοπό αυτό, κλιμάκιο αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, μετέβη στην Αθήνα, όπου αξιοποιώντας κατάλληλα πληροφορίες και στοιχεία, «ακινητοποίησε όχημα που οδηγούσε ο 58χρονος και σε έρευνα που ενήργησε στο εσωτερικό του, βρέθηκαν είκοσι χάρτινα κιβώτια, που περιείχαν συνολικά 50.000 κροτίδες μεγάλης ισχύος.»

Έπειτα, οι αστυνομικοί μετέβησαν σε μεταποιητήριο ενδυμάτων, που διατηρεί ο 58χρονος κοντά στην οικία του, όπου τους παρέδωσε ακόμα δεκαοκτώ χαρτοκιβώτια με 36.550 κροτίδες μεγάλης ισχύος, «τις οποίες κατείχε παράνομα».

Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, στο πλαίσιο στοχευμένης αστυνομικής επιχείρησης, είχε πριν λίγες ημέρες κατασχέσει σε αποθήκη επιχείρησης κλωστοϋφαντουργίας, στην Αττική, ακόμα 74.300 κροτίδες μεγάλης ισχύος.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για την καταπολέμηση της εμπορίας κροτίδων από αστυνομικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδας θα συνεχιστούν αμείωτα.

Όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. «κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο.»

Και παραθέτουν μια σειρά από συμβουλές για αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων την περίοδο του Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν στους πολίτες ότι «η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται. Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη και μην τα αγοράζετε. Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους. Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού. Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα. Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά. Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.»

Πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο του Πάσχα πραγματοποιήθηκαν συνολικά σε όλη την επικράτεια 37.719 έλεγχοι σε καταστήματα, οικίες, μέσα μεταφοράς κ.λπ.

Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 37.719 έλεγχοι σε καταστήματα, οικίες, μέσα μεταφοράς, μικροπωλητές κ.λπ., στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 101 παραβάσεις και συνελήφθησαν 114 άτομα.

Επιπλέον κατασχέθηκαν 76.926 γραμμάρια πρώτων υλών πυροτεχνίας, καθώς και συνολικά 264.985 είδη πυροτεχνίας εκ των οποίων 152.461 παιδικά αθύρματα, 109.975 κροτίδες, 1.032 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί, 671 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων – ρουκετών,447 φωτοβολίδες και 399 καψύλλια.

Ακόμη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου τραυματίστηκαν από τη χρήση βεγγαλικών συνολικά δύο άτομα και συγκεκριμένα ένα άτομο στη Σύρο και ένα στην Νεάπολη Αιτωλοακαρνανίας.

Φέτος από τις 24 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου σε όλη τη χώρα έχουν γίνει 6089 έλεγχοι εκ των οποίων 942 σε καταστήματα, 2 σε σπίτια, 3115 σε μεταφορικά μέσα, 189 σε μικροπωλητές, 1697 σε ιδιώτες (σωματικές έρευνες) και 144 σε άλλους χώρους και έχουν κατασχεθεί μια συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων-ρουκετών, 3458 κροτίδες, 6595 παιδικά αθύρματα-βεγγαλικά και έχουν βεβαιωθεί τέσσερις παραβάσεις ενώ έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα.