ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε ποσοστό γυναικών καπνιστριών - Μία στις τέσσερις καπνίζουν καθημερινά

Δημοσίευση 6 Απριλίου 2017, 16:10 / Ανανεώθηκε 6 Απριλίου 2017, 21:41
Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε ποσοστό γυναικών καπνιστριών - Μία στις τέσσερις καπνίζουν καθημερινά
Facebook Twitter Whatsapp

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα, καθώς η χώρα κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε ποσοστό γυναικών καθημερινών καπνιστριών.

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τα ποσοστά των καπνιστών στην Ελλάδα, καθώς η χώρα κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως σε ποσοστό γυναικών καθημερινών καπνιστριών.

Παρά την σημαντική μείωση των καπνιστών  που παρουσιάζουν οι αριθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, μελέτη η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από το 2015 για 195 χώρες και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet,σημειώνει ότι το 27% των Ελληνίδων καπνίζουν καθημερινά, δηλαδή πάνω από μία στις τέσσερις Ελληνίδες.

Στα αντίστοιχα ποσοστά προηγούνται η Γροιλανδία (με 44%) και η Βουλγαρία (28%), ενώ έπονται το Μαυροβούνιο (26%) και η Κροατία (25%).

Η μελέτη, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια Εμανουέλα Γακίδου του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, δείχνει ότι ανάμεσα στο 1990 και το 2015 το ποσοστό των καθημερινών ανδρών καπνιστών διεθνώς μειώθηκε κατά 28% (από 35% σε 25%), ενώ των γυναικών κατά 34% (από 8% σε 5,4%). Και κατά μέσο όρο το ποσοστό των καπνιστών και των δύο φύλων μειώθηκε κατά 29,4% από το 1990, πέφτοντας στο 15,3% το 2015. Ωστόσο λόγω (και) της συνεχούς αύξησης του παγκοσμίου πληθυσμού, το 2015 οι καθημερινοί καπνιστές στη Γη ήταν περισσότεροι σε απόλυτο αριθμό, καθώς υπολογίζονταν σε 933 εκατομμύρια έναντι 870,4 εκατομμυρίων το 1990.

«Είναι σοκαριστικά νούμερα. Οι συνεπείς προσπάθειες ελέγχου του καπνίσματος έχουν φέρει πρόοδο στη μείωση της θανατηφόρας συνήθειας του καπνίσματος σε μεγάλο μέρος του κόσμου, όμως πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν. Η αύξηση του αριθμού των καθημερινών καπνιστών συνεχίζει να ξεπερνάει την παγκόσμια μείωση στα ποσοστά καθημερινού καπνίσματος» τόνισε η κυρία Γακίδου.

 Οι χώρες με τους περισσότερους άνδρες καθημερινούς καπνιστές το 2015 ήταν η Κίνα (254 εκατομμύρια), η Ινδία (91 εκατ.) και η Ινδονησία (50 εκατ.). Αντίστοιχα στις γυναίκες, ήσαν οι ΗΠΑ (17 εκατ.), η Κίνα (14 εκατ.) και η Ινδία (13,5 εκατ.).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι άνδρες καθημερινοί καπνιστές υπάρχουν σε χώρες μεσαίου επιπέδου ανάπτυξης, ενώ οι περισσότερες γυναίκες καθημερινές καπνίστριες καταγράφονται στις ανεπτυγμένες χώρες. Από ηλικιακής πλευράς, οι περισσότεροι καθημερινοί καπνιστές είναι 25 έως 35 ετών.

Το κάπνισμα είναι -μετά την υπέρταση- η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μελέτη, καθώς τουλάχιστον το 2015 το 11% των συνολικών θανάτων (ή 6,4 εκατομμύρια θάνατοι) συνδέονταν με αυτό. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα, εμφάνισαν αύξηση 4,7% παγκοσμίως ανάμεσα στο 1990 και το 2015. Επιπλέον, το κάπνισμα σχετίζεται με την επιβάρυνση της υγείας και με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές, καρκίνος, πνευμόνων κ.α.) εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την κυρία Γακίδου, «παρά τις ορισμένες ιστορίες επιτυχίας, το κάπνισμα παρέμεινε το 2015 η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας σε 100 χώρες». Σύμφωνα με την ίδια, «χρειάζονται πιο συντονισμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνίσματος και σταθερή πολιτική βούληση να αντισταθμιστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παρά την πρόοδο, ο πόλεμος κατά του καπνίσματος απέχει πολύ από το να έχει κερδηθεί, ιδίως στις χώρες με τους μεγαλύτερους αριθμούς καπνιστών».