ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών - Λειτουργούσαν με κανόνες «Καμόρας»

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 7 Απριλίου 2017, 07:22 / Ανανεώθηκε 7 Απριλίου 2017, 11:38
Εξαρθρώθηκε σπείρα ληστών - Λειτουργούσαν με κανόνες «Καμόρας»
Facebook Twitter Whatsapp

Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες, κλοπές και ριφιφί και λειτουργούσε στα πρότυπα  των διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων "DRAGETA" και   "KAMORA"

Εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες, κλοπές και ριφιφί και λειτουργούσε στα πρότυπα  των διεθνικών εγκληματικών οργανώσεων "DRAGETA" και  "KAMORA", με κύριο χαρακτηριστικό την οικογενειακή συνοχή και διασύνδεση της, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέλη της διατηρούσαν μεταξύ τους οικογενειακούς δεσμούς οι οποίοι μεταφράζονταν σε απόλυτη πίστη και προσήλωση στις αρχές της οργάνωσης και στην προστασία των μελών της και οδηγούσαν στην ολοκληρωτική υποταγή του μέλους στους σκοπούς της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτοί οι δεσμοί επέτρεπαν στα μέλη να εμπιστεύονται το ένα το άλλο και την ίδια στιγμή ελαχιστοποιούσαν κατά πολύ την πιθανότητα αστυνομικής διείσδυσης στην ομάδα.

Στην μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης της και σύλληψης των μελών της πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε Πατήσια, Κολωνό, Πετρούπολη και στο κέντρο της  Αθήνας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν εννέα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης , εκ των οποίων οκτώ 8 είναι υπήκοοι Ρουμανίας, πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 31 έως 63 ετών και ένας 54χρονος Έλληνας. Επίσης ταυτοποιήθηκαν, τρία  επιπλέον μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επίσης υπήκοοι Ρουμανίας, εκ των οποίων δύο αναζητούνται και ο έτερος είναι έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης

Τι βρήκαν οι αστυνομικοί

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων καθώς και στο ενεχυροδανειστήριο του ημεδαπού συλληφθέντα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

 • Ένα  -47 KALASNIKOV με γεμιστήρα πλήρη με είκοσι εννιά 29  φυσίγγια
 • Ένα  περίστροφο
 • Μία  κυνηγετική καραμπίνα
 • Τέσσερα πιστόλια αερίου κρότου και επτά  σπρέι πιπεριού
 • Οκτώ  συσκευασίες περιέχουσες ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού μεικτού βάρους άνω των 12 κιλών
 • Διαρρηκτικά εργαλεία για την κοπή χρηματοκιβωτίων αποτελούμενα από μπουκάλες οξυγόνου με τις κατάλληλες συνδεσμολογίες
 • Πέντε  τηλεοράσεις
 • Είκοσι  πίνακες ζωγραφικής διαφόρων δημιουργών
 • Έξι θρησκευτικές εικόνες διαφόρων παραστάσεων
 • Σετ από επάργυρα- επιχρυσωμένα μαχαιροπίρουνα και διακοσμητικά
 • Επτά  φορητοί υπολογιστές,  tablet και συσκευές αποθήκευσης δεδομένων,  φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα και δεκάδες κάρτες κινητών
 • Πολλά ειδικά διαμορφωμένα  διαρρηκτικά εργαλεία- passé partout για παραβίαση κλειδαριών
 • Δύο  ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, ένα σετ με χημικές ουσίες ελέγχου καθαρότητας χρυσού και ένα χημικό καθαριστικό κοσμημάτων
 • Πλήθος κοσμημάτων,  δεκάδες ρολόγια, χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού κλπ κοσμήματα,  τιμαλφή   και πέτρες κοσμημάτων
 • Εργαλεία για την τήξη χρυσού
 • Πλήθος πλαστών εγγράφων
 • Πλήθος καρτών κοσμηματοπωλείων και ενεχυροδανειστηρίων καθώς και έγγραφα με ιδιόχειρές σημειώσεις περί της διάθεσης των χρημάτων που αποκόμιζαν από την δραστηριότητα τους
 • Πλήθος αποδείξεων εξώνησης κοσμημάτων σε ενεχυροδανειστήρια  και χειρόγραφες σημειώσεις
 • Διάφορα ελληνικά διαβατήρια των οποίων ερευνάται η προέλευση, διάφορα πλαστά Ρουμανικά έγγραφα στα οποία ήταν επικολλημένες φωτογραφίες ίδιων ατόμων με διαφορετικά στοιχεία και πλήθος από πιστωτικές κάρτες
 • Κενές υπεύθυνες δηλώσεις που φέρουν εμφανώς πλαστά εντυπώματα σφραγίδων γνησίου υπογραφής και στρογγυλής σφραγίδας
 • Αποδείξεις αποστολής εμβασμάτων προς διάφορες περιοχές της Ελλάδος και της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, κτλ) συνολικού ποσού άνω των 11.000 ευρώ
 • Πλήθος αποδείξεων αποστολής αντικειμένων μέσω ΕΛ.ΤΑ. προς διάφορους προορισμούς παγκοσμίως (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Εκουαδόρ, Ινδία, Πορτογαλία, κ.λπ.)
 • Χαρτονομίσματα Αυστραλίας, λίρες Αγγλίας κλπ χαρτονομίσματα
 • Πέντε  αυτοκίνητα και δύο  μοτοσυκλέτες.

Έφτιαχναν και πλαστά έγγραφα για μετανάστες

Όπως προκύπτει από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τετραετίας, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε οικίες και σε κοσμηματοπωλεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής,  κυρίως του κέντρου των Αθηνών αλλά και της Περιφέρειας. Επιπλέον δραστηριοποιούντο στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων με σκοπό την ελεύθερη μετακίνησή τους στην επικράτεια της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

Ο αρχηγός και οι ρόλοι της σπείρας

Ο 63χρονος λόγω της πολυετούς εγκληματικής του δραστηριότητας, της εμπειρίας του και των διασυνδέσεων που κατείχε, που είχε και αρχηγικό ρόλο στην οργάνωση,  είχε την δυνατότητα να συνομιλεί με άτομα εντός και εκτός φυλακής και να λαμβάνει πληροφορίες για διάφορoυς στόχους μεγάλης αξίας, λειτουργώντας έτσι ως συνδετικός κρίκος της ομάδας με έτερες εγκληματικές οργανώσεις για περιπτώσεις κοινών δράσεων.

Στην εγκληματική οργάνωση, οι γυναίκες - μέλη είχαν επίσης κεντρικό ρόλο. Ο 44χρονος που συνήθως κανόνιζε την σύνθεση της ομάδας, συμπεριλάμβανε σχεδόν πάντα την 31χρονη, υπήκοο Ρουμανίας, συλληφθείσα, υπολογίζοντας στην ιδιαίτερη ικανότητά της στις διαρρήξεις, η οποία επίσης εκτελούσε και χρέη τσιλιαδόρου.

Χρέη τσιλιαδόρου επίσης, εκτελούσε και η 36χρονη κατηγορούμενη , ενώ συχνά η ίδια εμφανιζόταν στα ραντεβού που κανόνιζε ο 36χρονος για να διαθέσουν προς πώληση τις κλεμμένες ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο ρόλος του 45χρονου κατηγορούμενου  ήταν να ασχολείται με την πώληση στο παράνομο εμπόριο των κλεμμένων αντικειμένων, με  αγγελίες που αναρτούσε  σε διάφορες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Για την δράση τους  επέλεγαν  περιοχές πολύ συχνά κατά τις ημέρες που λειτουργούσε η λαϊκή αγορά. Για να μεταβαίνουν στην περιοχή χρησιμοποιούσαν πάντα τα πολυτελή αυτοκίνητα τους στα οποία απέκρυπταν τα απαραίτητα  για την επίτευξη τους σκοπού τους διαρρηκτικά εργαλεία.

Έτσι εντόπιζαν τα θύματά τους- "Μάρκαραν" τα σπίτια που θα έκλεβαν

Άλλοτε  εντόπιζαν άτομα που είχαν την εικόνα εύπορου και τα έθεταν σε παρακολούθηση και άλλες φορές στόχοι ήταν ηλικιωμένα άτομα.

Επίσης σε άλλες περιπτώσεις επέλεγαν και παρακολουθούσαν τουλάχιστον για εικοσιτετράωρο, πολυκατοικίες, κυρίως με κριτήριο την εικόνα που παρουσίαζαν  θεωρώντας ότι σε αυτές διαμένουν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Εισέρχονταν σε πολυκατοικίες  με την πρόφαση ότι είναι διανομείς διαφημιστικών φυλλαδίων, έχοντας τυπώσει για το σκοπό αυτό, δικά τους διαφημιστικά φυλλάδια και επαγγελματικές κάρτες.

Αποκρύπτοντο σε τυφλά σημεία των κλιμακοστασίων, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τους ενοίκους και παρακολουθούσαν τις κινήσεις μέσα στην πολυκατοικία. Έλεγχαν όλα τα διαμερίσματα κάθε ορόφου παρατηρώντας τις κλειδαριές τους, και μόλις εντόπιζαν κάποια κλειδαριά την οποία μπορούσαν να ανοίξουν με τα εργαλεία τα οποία είχαν στην διάθεσή τους, ξεκινούσαν την διαδικασία του μαρκαρίσματος της οικίας προκειμένου να σιγουρευτούν για την παρουσία ή μη των ενοίκων εντός αυτής.

Το μαρκάρισμα της οικίας-στόχου το πραγματοποιούσαν αποκλειστικά και μόνο με δύο τρόπους. Είτε σημάδευαν με διάφορα γράμματα το ματάκι της κάθε πόρτας, είτε τοποθετούσαν ανάμεσα στην πόρτα και στο κούφωμα των διαμερισμάτων, σημάδια μη ορατά από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν ταυτοποιηθεί είκοσι δύο  περιπτώσεις εκ των οποίων:

 • Δεκαεπτά  διαρρήξεις οικιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας
 • Τρεις  περιπτώσεις διαρρήξεων στην Ήπειρο, δύο στα Ιωάννινα και μία στη Φιλιππιάδα Πρεβέζης
 • Μία διάρρηξη κοσμηματοπωλείου στην Αθήνα
 • Μία  ληστεία σε οικία στην Αθήνα

Οι έρευνες θα συνεχιστούν για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας και την αναγνώριση και απόδοση στους παθόντες ιδιοκτήτες του συνόλου των κατασχεθέντων αντικειμένων, καθώς και τον εντοπισμό και άλλων αγνώστων μελών της εγκληματικής οργάνωσης.