ΕΛΛΑΔΑ

Κινηματογραφική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με πυροβολισμούς από το Λιμενικό

Δημοσίευση 8 Απριλίου 2017, 18:38 / Ανανεώθηκε 9 Απριλίου 2017, 23:08
Κινηματογραφική καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με πυροβολισμούς από το Λιμενικό
Facebook Twitter Whatsapp

Σκηνές βγαλμένες από ταινία δράσης θύμισε καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους εμπόρων ναρκωτικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σκηνές βγαλμένες από ταινία δράσης θύμισε καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους εμπόρων ναρκωτικών, από άνδρες του Λιμενικού.

Οι εικόνες που δίνει στη δημοσιότητα το βίντεο του Λιμενικού Σώματος δείχνει το ταχύπλοο να κάνει απίστευτους ελιγμούς για να ξεφύγει αλλά είναι αδύνατο να τα καταφέρει, καθώς το καταδιώκει ένα ελικόπτερο.

Η καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών από άνδρες του Λιμενικού οδήγησε στη σύλληψή τους και στην εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση και μεταφορά με ταχύπλοα σκάφη μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ της Αλβανίας, της Ιταλίας και της χώρας μας, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους στην Ευρώπη.

 Οι έρευνες ήταν πολύμηνες και άρχισαν μετά από πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος. Υπήρξε συνεργασία με την ιταλική Guardia Di Finanza. Οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να διακριβώσουν την ιεραρχική δομή του κυκλώματος, τον τρόπο ενέργειας και τις τακτικές τους καθώς και τη διεθνική της δράση, σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η μεθοδολογία δράσης της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πολυεπίπεδη και εκτείνετο σε όλο το φάσμα των υποδομών που απαιτούντο για την υποστήριξη των πλόων με ταχύπλοα σκάφη υπεράκτιων εταιρειών, μέσω και υπό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των οποίων (μεγάλης ιπποδύναμης εξωλέμβιοι κινητήρες) πραγματοποιούντο οι παράνομες μεταφορές των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι μέχρι σήμερα συλληφθέντες συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, που επεδίωκε τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων που προβλέπονται από την Περί Ναρκωτικών νομοθεσία και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την αγορά - προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία, τις οποίες μετέφεραν με ταχύπλοα σκάφη, ειδικά τροποποιημένα, ώστε να αναπτύσσουν πολύ υψηλές ταχύτητες και να διαθέτουν μεγάλη αυτονομία καυσίμων.

Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε στις 6 Απριλίου από αεροσκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να πλησιάζει  τις αλβανικές ακτές κενό φορτίου. Μετά από παραμονή μίας ώρας περίπου, απέπλευσε φορτωμένο με δέματα  που περιείχαν ναρκωτικά  και προορισμό κατεύθυνση τις ιταλικές ακτές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας σε συνεργασία των ελληνικών με τις ιταλικές αρχές  στο πλαίσιο της επιχειρησιακής συνεργασία της ΔΙΔΙΝΑΛ με την GUARDIA Di FINANZA (Nucleo frontiera Maritima Durazzo Albania, Roan Gdf Bari, Roan Gdf Vibo Valentia, ICC FRONTEX Gdf Pratica di Mare, Gdf Roccella Ionica and Crotone) εντοπίστηκε από τις ιταλικές Αρχές να ξεφορτώνει  μεγάλες ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και να αποχωρεί αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα από τις ακτές της νότιας Ιταλίας.

Ακολούθησε δραματική καταδίωξη. Τα τρία μέλη του κυκλώματος που έκανα το κοντραμπάντο με τα ναρκωτικά  επιβιβάστηκαν στο  ταχύπλοο και κατάφεραν να διαφύγουν από τους ιταλούς και πέρασαν στα ελληνικά  χωρικά ύδατα. Εκεί  όμως τους περίμεναν οι  ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος με πλωτά περιπολικά και ελικόπτερα της FRONTEX. Τους επιβαίνοντες στο σκάφος ακινητοποίησαν ελεύθεροι σκοπευτές  της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ  στη θαλάσσια περιοχή νότια ακρωτηρίου Ταίναρο, ενώ  είχαν προηγηθεί προειδοποιητικές βολές μπροστά από το λαθρεμπορικό σκάφος  σε ασφαλή απόσταση.

Από την επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη,
  • το χρηματικό ποσό των 1.800 ευρώ,
  • πλήθος εγγράφων σχετιζομένων με τη δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης,
  • δεκατρείς συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και επεκτείνονται και σε άλλες χώρες, ενώ ήδη στην Ιταλία, στην Καλαβρία έχουν κατασχεθεί 1.449 κιλά ακατέργαστης κάνναβης σε δέματα και ένα όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την αποδόμηση εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά μεγάλων φορτίων ναρκωτικών. Στις 4 Φεβρουαρίου 2017 σε παρόμοια επιχείρηση του Λιμενικού κατασχέθηκαν περίπου δύο τόνοι ακατέργαστης κάνναβης και ταχύπλοο σκάφος μεγάλης ιπποδύναμης.