ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που λήστευε επωνύμους - Πώς δρούσε

Δημοσίευση 11 Απριλίου 2017, 15:47 / Ανανεώθηκε 11 Απριλίου 2017, 16:29
Εξαρθρώθηκε η σπείρα που λήστευε επωνύμους - Πώς δρούσε
Facebook Twitter Whatsapp

Στη σύλληψη ενός 22χρονου Αλβανού που φέρεται να κρύβεται πίσω από σωρεία διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προχώρησε η αστυνομία το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από πολύμηνες έρευνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στη σύλληψη ενός 22χρονου Αλβανού που φέρεται να κρύβεται πίσω από σωρεία διαρρήξεων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, προχώρησε η αστυνομία το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από πολύμηνες έρευνες.

Ο νεαρός αλλοδαπός στόχευε κυρίως πολυτελείς οικίες και διαμερίσματα τα οποία κατά πλειοψηφία άνηκαν σε επωνύμους.

Σε βάρος των μελών της εν λόγω σπείρα που αποτελείται από τον 22χρονο και ακόμη τρία άτομα ηλικίας 25,26 καθώς και έναν 28χρονο δραπέτη, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απόπειρα ανθρωποκτονίας, των διακεκριμένων ληστειών και κλοπών, της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης και της απόδρασης κρατουμένου καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων και περί ναρκωτικών.

Σημειώνεται ότι σε  σε βάρος του 28χρονου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες, κλοπές και αρπαγή ενώ για τον 26χρονο εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για ληστείες και κλοπές στην Ισπανία.

Πώς δρούσαν

 Διατηρώντας διαφορετική σύσταση κάθε φορά, αλλά πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του 28χρονου δραπέτη, διέπρατταν, βραδινές κυρίως ώρες και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, ληστείες και διαρρήξεις σε πολυτελείς οικίες και διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, αφαιρώντας χρηματικά ποσά, τιμαλφή και τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών.

Ως προς τον τρόπο δράσης, κινούμενοι με κλεμμένα οχήματα αρχικά εντόπιζαν τις υποψήφιες οικίες και στη συνέχεια εισέρχονταν στο εσωτερικό τους είτε από ανασφάλιστα παράθυρα είτε έπειτα από παραβίαση τους. Στις περιπτώσεις όπου οι ένοικοι βρίσκονταν εντός, με την απειλή των όπλων τους, τους εξανάγκαζαν να αποκαλύψουν το σημείο απόκρυψης των χρημάτων και των χρηματοκιβωτίων τους. Επιπλέον, εξωτερικά των οικιών, παρέμενε κάποιο από τα μέλη ως τσιλιαδόρος ώστε να επιτηρεί και να ενημερώνει.

Χαρακτηριστικό της δράσης του ήταν το γεγονός, ότι κινούνταν με κλεμμένα αυτοκίνητα ενώ κατά την διάρκεια της διαφυγής τους αφαιρούσαν τα κλειδιά των αυτοκινήτων των ιδιοκτητών και στις περιπτώσεις που τα εντόπιζαν στον εξωτερικό χώρο, τα αφαιρούσαν και αυτά. Ακολούθως, τα στάθμευαν σε μικρούς συνοικιακούς δρόμους του Υμηττού, ώστε να μην εντοπιστούν από τις Αστυνομικές Αρχές ενώ όσα ανταποκρίνονταν στις ανάγκες τους (κυρίως ευρύχωρα οχήματα, μεγάλου κυβισμού) τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε οχήματα ίδίου τύπου και χρώματος. Περαιτέρω, στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονταν τα οχήματα κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους δράσης, τότε είτε προέβαιναν σε αλλαγή των πινακίδων είτε τα εγκατέλειπαν αφότου εξασφάλιζαν την απομάκρυνση του γενετικού υλικού τους.

Επίσης, κατά την διάρκεια της διαφυγής τους, σε τρεις περιπτώσεις δεν δίστασαν να βάλλουν σε βάρος ενοίκων και αστυνομίας με ανθρωποκτόνο πρόθεση. Ειδικότερα:

Την 30-4-2016 στην Βούλα, κατά τη διάρκειας ληστείας σε οικία, πυροβόλησαν σε βάρος ενοίκου που προσπάθησε να αμυνθεί.

Την 15-8-2016 στο Καματερό, κατά την απόπειρα διάρρηξη οικίας, πυροβόλησαν σε βάρος αστυνομικών της Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ) που προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν.

 Την 10-11-2016 στην Καισαριανή, πυροβόλησαν σε βάρος αστυνομικών της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής που τους καταδίωκαν.

Κατά την διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Πλήθος κοσμημάτων
  • Ένα (1) πολεμικό τυφέκιο
  • Τρία (3) πιστόλια
  • Το χρηματικό ποσό των -11.340- ευρώ και των -1.100- δολαρίων
  • Μικροποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης
  •  Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
  • Πλήθος κινητών τηλεφώνων
  • Πλήθος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας
  • Είδη ένδυσης

Μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιασθεί τρείς απόπειρες ανθρωποκτονίας, εννέα ένοπλες ληστείες, τριάντα έξι διαρρήξεις, επτά περιπτώσεις πλαστογραφίας και δύο  υπεξαιρέσεις οχημάτων.

Βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους δεκαοχτώ οχήματα.

Περαιτέρω, εκτιμάται ότι η συνολική αξία των κλοπιμαίων υπερβαίνει το ποσό του -1.000.000- ευρώ.

Επισημαίνεται ότι, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης διέφυγαν στην Αλβανία και για τον λόγο αυτό έχουν κινηθεί οι διαδικασίες έκδοσης ευρωπαϊκών ενταλμάτων.