ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή δικογραφία για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ - Διερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 19 Απριλίου 2017, 13:47 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2017, 16:49
Στη Βουλή δικογραφία για παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ - Διερευνώνται τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών
Facebook Twitter Whatsapp

Χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) και Ανωνύμων Εταιριών (ΑΕ) που φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χρηματοδοτήσεις πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ) και Ανωνύμων Εταιριών (ΑΕ) που φέρονται να ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με πάνω από 6,3 εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Οι επίμαχες χρηματοδοτήσεις είχαν υπογραφεί την περίοδο 2001 - 2003 από τον τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και ο τότε υφυπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Για το λόγο αυτό ο Υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής διαβίβασε σήμερα στη Βουλή τη σχετική δικογραφία προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δυο πολιτικών προσώπων .

Η δικογραφία ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου από την Εισαγγελία Διαφθοράς (την ημέρα δηλαδή της παραίτησης της  επικεφαλής Ελένης Ράικου) και διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο αυθημερόν.

Οι αξιόποινες πράξεις που περιγράφονται είναι «απιστία στην υπηρεσία κατά μόνας και κατά συναυτουργια σε συνδυασμό με τις νόμο περί καταχραστών δημοσίου», καθώς και «ηθική αυτουργία στην πράξη κατά συρροή και κατ εξακολούθηση».  

Τα μη πολιτικά πρόσωπα που  ελέγχονται ποινικά είναι ο  Άλεξ  Ρόντος, πρωην γενικός διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργαδίας ( ΥΔΑΣ), Νικ. Μπάζας πρωην διευθυντής της διευθύνσεως αναπτυξιακής πολιτικής και Γ.Φιλιππαίος υπάλληλος της ίδιας υπηρεσίας.

Για ηθική αυτουργία διώκονται οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ και των ΑΕ και συγκεκριμένα των :

-Αστική ΜΗ Κερδοσκοπική Εταιρία/ΜΚΟ Ακαδημία Τηλεποικοινωνιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης  

-Ινστιτούτο Μελετών, ερευνών , τηλεποικοινωνιών και πληροφορικής χωρών ΝΑ Ευρώπης ΑΕ

-Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο ΑΕ

-Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης ΑΕ

-Αστική Μη κερδοσκοπική Εταιρία επιχειρηματικό γραφείο Οικονομικής Συνεγρασίας στη ΝΑ Ευρώπη

Επιπλέον, ο κ. Κοντονής διαβίβασε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής και δεύτερη δικογραφία, σχετικά με την παράνομη χρηματοδότηση σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα (ΜΚΟ και ΑΕ) από το Υπουργείο Εξωτερικών, κατά το έτος 2005, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις πολιτικού προσώπου. 

Η δικογραφία αφορά παράνομες χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ το 2005 και το πολιτικό πρόσωπο που αφορά είναι ο τότε υφυπουργός εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης

Στα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται αποδίδονται αδικήματα για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. 

Ανάμεσα στις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν παράνομα είναι: "Ευαισθητοποίηση του κοινού για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα κακοποιημένα παιδιά της Αφρικής" και "Εταιρία για την ανεξιθρησκεία ευημερία και ανάπτυξη των λαών".