ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η πετρελαιοκηλίδα: Έφτασε στην Σαρωνίδα -«Δεν φταίμε μόνο εμείς» επιμένει η εταιρεία του Αγία Ζώνη ΙΙ

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2017, 18:30 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2017, 19:42
Ανεξέλεγκτη η πετρελαιοκηλίδα: Έφτασε στην Σαρωνίδα -«Δεν φταίμε μόνο εμείς» επιμένει η εταιρεία του Αγία Ζώνη ΙΙ
Facebook Twitter Whatsapp

Η ιδιοκτήτρια εταιρία επιμένει ότι δεν ευθύνεται για την μόλυνση του Σαρωνικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την καταστροφική της πορεία στις ακτές της Αττικής συνεχίζει η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε οικολογικό «σοκ» στον Σαρωνικό.

Κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας έφτασε σήμερα στην Σαρωνίδα, ενώ ώρα με την ώρα η κατάσταση επιδεινώνεται διαψεύδοντας τις προβλέψεις της κυβέρνησης που θέλουν την κατάσταση να ομαλοποιείται σε έναν μήνα.

Την ίδια ώρα, ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους λουόμενους να μην επιχειρήσουν να κολυμπήσουν στα μολυσμένα νερά, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία που κρύβει η πρωτοφανής ρύπανση. «Ενας άνθρωπος με δερματίτιδα, αναπνευστικό πρόβλημα ή κάποια άλλη ευαισθησία, αν μείνει για ώρα εκεί και υπάρχει εξάτμιση της ρύπανσης, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα», τόνισε ο Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

 Ο καθηγητής, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τοξικολογίας, επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή στις εγκύους. «Πρέπει να προσέξουν. Υπάρχει σοβαρό θέμα διαρροής ρύπων από εξάτμιση. Δεν πρέπει να εκτίθενται. Η βιβλιογραφία των τελευταίων ετών δείχνει ότι οι έγκυες πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Μπορεί να εκτεθούν σε αυτούς τους ρύπους και να έχει επίδραση στην υγεία τους, αν για παράδειγμα καθίσουν δίπλα σε βράχια στα οποία υπάρχει ρύπανση», τόνισε.

Οι πολίτες αγνοούν τον κίνδυνο  

Τι και αν η μια ειδοποίηση διαδέχεται την άλλη, οι πολίτες τις αγνοούν βουτώντας στην θάλασσα. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από παραλία στον Άλιμο. Εκεί, όπως αναφέρει το notia.gr μικροί και μεγάλοι αψήφησαν τις απαγορευτικές πινακίδες και τις κορδέλες που έχει τοποθετήσει ο δήμος στις παραλίες και μπήκαν στη θάλασσα για να δροσιστούν.

«Σιγά μην πάθουμε τίποτα... Δεν φοβόμαστε. Με τέτοια ζέστη που κάνει δεν έχουμε άλλη επιλογή», έλεγαν. Kάποιοι πήγαν στην παραλία με τα παιδιά τους και έκαναν μπάνιο!

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τον χωροφύλακα στις παραλίες», είπε στο notia.gr ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης. Και συμπλήρωσε: «Ξηλώνουν τις απαγορευτικές κορδέλες και ξαναβάζουμε καινούργιες».

«Αγία Ζώνη»: «Δεν φταίμε μόνο εμείς»

Τον προβληματισμό του για την για το πώς η πετρελαιοκηλίδα εμφανίστηκε ξαφνικά στο Παλαιό Φάληρο και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ το δεξαμενόπλοιο «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ» που βυθίστηκε στις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου είχε στεγανοποιηθεί πλήρως την περασμένη Τρίτη 12/09, εκφράζει με νεότερη ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, «Το πετρέλαιο του δεξαμενόπλοιου "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ" μόλυνε τις ακτές της Σαλαμίνας. Μόλυνε όμως και την "Αθηναϊκή Ριβιέρα";» διερωτάται η εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι μία ημέρα πριν από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιού της, άλλο πλοίο, άλλης εταιρείας που είχε ναυτικό ατύχημα στο Αιγαίο και είχε οδηγηθεί στη δεξαμενή του Περάματος, κατά την ανέλκυσή του χύθηκαν πετρέλαια στη θάλασσα.

«Δεν συκοφαντούμε, αλλά αναφερόμαστε σε πραγματικό γεγονός, αυτό του θαλάσσιου ατυχήματος άλλου πλοίου. Εμείς διεξάγουμε τη δική μας έρευνα σε σχέση με το ανωτέρω συμβάν και κατά πόσο έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της μόλυνσης, αλλά μήπως πρέπει οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν με περισσότερο ζήλο τις συνέπειες και την έκταση της μόλυνσης από το άλλο πλοίο αντί να βιάζονται να καταλήξουν σε συμπεράσματα και να μας παραδίδουν ως "βορά" στα αδηφάγα στόματα» συμπληρώνει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ».

Πάντως μετά το ατύχημα του «ΑΓ.ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε εντολή και ελήφθησαν δείγματα από τα καύσιμα και του δεξαμενόπλοιου, αλλά και του άλλου πλοίου που βρίσκονταν προς δεξαμενισμό στο Πέραμα, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να γίνουν γνωστά.