ΕΛΛΑΔΑ

Απίστευτες εικόνες: Το μαζούτ «σκέπασε» τον βυθό της Σαλαμίνας - «Βόμβα» για την απορρύπανση

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 09:06 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 14:36
Απίστευτες εικόνες: Το μαζούτ «σκέπασε» τον βυθό της Σαλαμίνας - «Βόμβα» για την απορρύπανση
Photo: Sooc
Facebook Twitter Whatsapp

Τεράστια η οικολογική καταστροφή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απίστευτες εικόνες κατέγραψε η κάμερα από το βυθό της Σαλαμίνας, εικόνες που μιλούν από μόνες τους και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Τοξικολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δηλώνει πως «χρειάζονται δύο χρόνια, προκειμένου να επανέλθει το οικοσύστημα στον Σαρωνικό». 

Μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» που προκάλεσε την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό έρχονται στο φως εικόνες σοκ από το βυθό της Σαλαμίνας, με κομμάτια μαζούτ να έχουν γεμίσει το σημείο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως τέτοιο υλικό που δείχνει τι συμβαίνει στη θαλάσσια περιοχή που έχει μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα. Πρόκειται για βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ «Αρχιπέλαγος» και δείχνει κομμάτια μαζούτ στο βυθό της Σαλαμίνας.

Δ. Κουρέτας: Θα χρειαστούν δύο χρόνια για να καθαρίσουν οι θάλασσες

Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Τοξικολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Τοξικολογίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ANT1 και τον Γιώργο Παπαδάκη υπογράμμισε: «Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια ρύπανση σε κατοικημένη περιοχή. Τις προηγούμενες φορές ήταν σε άλλες περιοχές. Γενικά δεν είναι συχνά τέτοιου είδους φαινόμενα κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Είναι διαφορετικό να γίνει μία διαρροή στο πέλαγος ή τον ωκεανό και διαφορετικό να γίνει σε κατοικημένη περιοχή».

Ο καθηγητής Τοξικολογίας, τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή έπρεπε να έχει ζητηθεί η βοήθεια ειδικών κάτι το οποίο άργησε να γίνει.[....] Καταρχάς δεν γνωρίζαμε αν πρόκειται για βαρύ ή ελαφρύ κλάσμα πετρελαίου το οποίο έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά με το να καθίσει κάτω στον πυθμένα».

«Από τις πρώτες μέρες αν δεν ληφθούν κάποια μέτρα ένα ποσό περίπου 20-30% κάθεται στον πυθμένα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα» είπε και πρόσθεσε: «Απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για να γίνει απορρύπανση». 

Γνωρίζουμε πως «χρειάζονται τρεις μήνες μετρήσεων για να ξέρουμε περίπου τι θα γίνει», συνέχισε.

Ο κ. Κουρέτας δήλωσε: «[....] Άκουσα πράγματα τελείως ανυπόστατα από κάποιους, να μην πούμε τώρα ονόματα». 
Αναφερόμενος στους κινδύνους σχολίασε: «Αυτού του τύπου οι ρύποι έχουν συνήθως επικινδυνότητα εκείνη την ώρα». 

Παράλληλα, χαρακτήρισε «τριτοκοσμικές εικόνες» τις φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους να κάνουν μπάνιο σε παραλίες όπου έχει απαγορευτεί και επιβεβαίωσε πως ακόμα και το περπάτημα σε αυτές τις ακτές κρύβει κινδύνους

Τέλος σημείωσε πως «για να έχουμε κάποια καλή εικόνα χρειάζονται τρεις μήνες μετρήσεων και για να επανέλθει το οικοσύστημα και γενικότερα η κατάσταση θα πρέπει να περάσουν περίπου δύο χρόνια».

Ν. Σαντορινιός: Εάν υπήρξαν λάθη, τα κάναμε μαζί με τον κ. Κουρουμπλή

Μέσα στις επόμενες είκοσι - τριάντα μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα, τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Ν Σαντορινιός υπογραμμίζοντας ότι αναζητούνται πάντα οι καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ακτών του Σαρωνικού με μαζούτ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του «πως θα είναι καλύτερα από πριν» προέκυψαν από την ενημέρωση των εταιρειών, ενώ τόνισε πως «εάν υπήρξαν λάθη τότε τα έκαναν μαζί ο ίδιος και ο υπουργός Ναυτιλίας».

Υπογράμμισε πως δεν υπήρξε ολιγωρία καθώς λίγες ώρες μετά το ναυάγιο, στις 09:40, είχε τοποθετηθεί το απαραίτητο φράγμα, για να συμπληρώσει πως στο διάστημα αυτό είχαν διαφύγει, κατά την εκτίμηση των εταιρειών αντιρρύπανσης, περίπου 300 τόνοι καυσίμου.

Ανέφερε, τέλος, πως το ΕΛΚΕΘΕ κάνει μετρήσεις και όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα υπάρξει ενημέρωση πότε είναι ασφαλής η κολύμβηση.

Δ. Τζανακόπουλος: Άμεση η κινητοποίηση - Βέλτιστη η διαχείρηση της κατάστασης επιχειρησιακά

Την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως», είχε τονίσει: «Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βελτιωθεί η κατάσταση στον Σαρωνικό όσο πιο σύντομα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογράμμισε πως «Η κινητοποίηση ήταν άμεση παρά το ό,τι ακούστηκε. Δεκαέξι λεπτά μετά το ατύχημα ξεκίνησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Αναφερόμενος στην παραίτηση του κ. Κουρουμπλή ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως «δεν είναι ώρα τώρα για απόδοση ευθυνών εν μέσω της προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος». Συμπλήρωσε πως «Στο τέλος της διαχείρισης ο πρωθυπουργός θα αποτιμήσει αν ο κ. Κουρουμπλής (ενήργησε σωστά)». 

Εκτίμησε, δε, πως είχαμε τη «βέλτιστη η διαχείρηση της κατάστασης επιχειρησιακά»

Παράλληλα, υποστήριξε πως «δεν μπορώ να προεξοφλήσω πότε θα καθαριστούν οι παραλίες. Το χρονοδιάγραμμα το ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Στο Μαξίμου έγινε σύσκεψη για την πολιτική διαχείριση του θέματος. Δόθηκαν συγκεκριμένες εντολές από τον πρωθυπουργό».

«Πολιτικά σχόλια για τον τρόπο αντιμετώπισης της ρύπανσης στον Σαρωνικό θα γίνουν με τον απολογισμό», ανέφερε.