ΕΛΛΑΔΑ

Εκεί που χάθηκε η λογική, επανεμφανίστηκε η ιλαρά - Το αντιεμβολιαστικό κίνημα δίνει... ζωή σε πεθαμένους ιούς

της Ντίνας Καραμάνου - Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 13:45 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 14:37
Εκεί που χάθηκε η λογική, επανεμφανίστηκε η ιλαρά - Το αντιεμβολιαστικό κίνημα δίνει... ζωή σε πεθαμένους ιούς
Facebook Twitter Whatsapp

Συναγερμός για τα αυξημένα κρούσματα στην Ελλάδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον κόσμο για την επανεμφάνιση μιας ασθένειας που είχε εξαλειφθεί. Της ιλαράς.

Η άρνηση των γονέων να χορηγούν στα παιδιά τους το εμβόλιο MMR (κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς), έχει οδηγήσει σε παγκόσμια επιδημία. Η χώρα μας δεν ήταν δυνατό να ξεφύγει. Ήδη, φέτος, 100 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί, ενώ τα σχολεία μόλις ξεκίνησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα 100 κρούσματα τα 90 αφορούν σε παιδιά Ελλήνων, έτσι δεν μπορεί να συνδεθεί η νέα επιδημική έξαρση με την άφιξη μεταναστών ή τουριστών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ήδη από τις αρχές Απριλίου το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Παρόμοιες δραστηριότητες έχουν γίνει και από άλλους φορείς υγείας. 

Επίσης, έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν γονείς που σιωπηρά αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδια τους, επηρρεασμένοι από το παγκόσμιο αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Πώς ξεκίνησε το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ο πατέρας του σημερινού κινήματος κατά του εμβολιασμού είναι ο πρώην γιατρός Andrew Wakefield.

Ο Wakefield διεγράφη από τα ιατρικά μητρώα μετά το αμφιλεγόμενο ερευνητικό του βιβλίο του 1998, όπου ισχυριζόταν ότι υπάρχει σύνδεσμος μεταξύ του εμβολίου MMR (κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς) και του αυτισμού.
Ο 60χρονος γιατρός κατάφερε να διαδώσει τον φόβο σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια γονείς δεν δέχονται να εμβολιαστούν τα παιδιά τους προκαλώντας άγχος στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το κίνημα αντί να μειώνεται, εξαπλώνεται.

Δεν φαίνεται ρεαλιστικό να μπορεί ένα τέτοιο κίνημα να νικήσει την ιατρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά, δημιουργήθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα εμβολιασμού που έχει οδηγήσει ακόμη και στην επανεμφάνιση - από το 2008 - ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί. 

Το 2014 υπήρχαν 19 περιπτώσεις ιλαράς στη Νέα Υόρκη, αν και η ασθένεια εξαλείφθηκε το 2000. Άλλες ασθένειες που επαναλήφθηκαν είναι παρωτίτιδα, κοκκύτη και ανεμοβλογιά.

Σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς έχουν εκδηλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, το Βέλγιο και άλλες.

Τι είναι το εμβόλιο ΜΜR

Το εμβόλιο είναι ένα βιολογικό παρασκεύασμα που παρέχει ανοσία στον οργανισμό έναντι ενός συγκεκριμένου παθογόνου μικροοργανισμού. 

Η πλειοψηφία της διεθνούς ιατρικής κοινότητας τονίζει τη σημασία των εμβολίων, δεδομένου ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εκτιμάται ότι οι εμβολιασμοί έχουν σώσει 732.000 παιδιά από το 1994 έως το 2004.

Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μόνο το εμβόλιο ιλαράς έχει σώσε 17,1 εκατομμύρια ζωές από το 2000 έως το 2015.