ΕΛΛΑΔΑ

Εμπειρογνώμονες από το Ρότερνταμ για την πετρελαιοκηλίδα

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 10:21 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2017, 13:27
Facebook Twitter Whatsapp

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η απορρύπανση του παραλίου μετώπου της Αττικής, για όγδοοη μέρα μετά την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, με τα έξι απορρυπαντικά σκάφη να συνεχίζουν την δράση τους, την ώρα που σήμερα το πρωί Δήμαρχοι παράλιων Δήμων της Αττικής συναντήθηκαν με Ολλανδούς εμπειρογνώμονες, ειδικούς στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η απορρύπανση του παραλίου μετώπου της Αττικής, για όγδοοη μέρα μετά την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας, με τα έξι απορρυπαντικά σκάφη να συνεχίζουν την δράση τους, την ώρα που σήμερα το πρωί Δήμαρχοι παράλιων Δήμων της Αττικής συναντήθηκαν με Ολλανδούς εμπειρογνώμονες, ειδικούς στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Ειδικότερα, σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, οι δήμαρχοι Αλίμου και Ελληνικού- Αργυρούπολης ήρθαν σε επαφή με εμπειρογνώμονες από το Ρόντερνταμ, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική πείρα και τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να ακούσουν τις δικές τους απόψεις για την διαδικασία απορρύπανσης.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και σε τέσσερις ημέρες», τουλάχιστον η παραλία Αλίμου όπου βρίσκονταν, δήλωσαν ότι «θα μπορούσε να αποδοθεί και πάλι στους χρήστες της», ενώ πρόσθεσαν ότι εάν υπήρχαν ειδικά μηχανήματα αυτό θα μπορούσε να γίνει και εντός της ημέρας. Το κλιμάκιο του Ρότερνταμ παρέδωσε την αναφορά του στους αρμόδιους και σε αυτήν περιέχονται οι προτάσεις που υπέβαλαν.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Πρόκειται για μέλη του Λιμενικού του Ρότερνταμ, οι οποίοι ήρθαν μετά από εντολή του Δημάρχου της πόλης. Εξήραν τη δουλειά που γίνεται σε όλη την έκταση της ακτογραμμής. Θέλει όμως ακόμα περισσότερη δουλειά, θέλει μέσα, πάντως είμαστε πρόθυμοι να έρθουμε με εθελοντές». 

Την ίδια στιγμή, χθες τελευταία στιγμή απετράπη «το να τιναχτεί στον αέρα» η διαδικασία απάντλησης πετρελαίου από το ''Αγία Ζώνη ΙΙ'', καθώς τα πιστοποιητικά του θα έληγαν σήμερα.

Μάλιστα, ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ζήτησε κατά το πρότυπο του δικού του πλοίου να υπάρξει παράταση και το υπουργείο αρνήθηκε. Τελικά, λύση βρέθηκε και τη θέση του εν λόγω πλοίου θα πάρει ένα άλλο, το οποίο, ωστόσο δεν κατανομάζεται.

Ν. Σαντορινός: Η διαρροή έχει περιοριστεί κατά 99% - Μόλις ολοκληρωθεί η μάχη να καταλογιστούν ευθύνες 

«Η διαρροή από το πλοίο έχει περιοριστεί κατά 99% και με το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα να επεκταθεί εκτός» υπογράμμισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και εκτίμησε ότι σε 15-20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση από το πλοίο.

Ανέφερε, δε, ότι η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα και «από κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός επανέλαβε πως σε 20-30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο τμήμα της ρύπανσης και σημείωσε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν ρύποι στη θάλασσα και θα μπορέσει να δοθεί έμφαση στα βράχια και στις παραλίες για καθαρισμό.

Μάλιστα, επισήμανε πως από την Περιφέρεια γίνονται συνεχείς έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά που διατίθενται προς πώληση, τα οποία δεν προέρχονται από τον Σαρωνικό. Σχετικά με την ποιότητα του νερού, δηλαδή πότε θα είναι κατάλληλο για κολύμβηση και ψάρεμα, θα αποφασιστεί με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρώσουν οι επιστημονικοί φορείς.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ανέφερε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η μάχη και φθάσει στο τέλος της μπορούν διερευνηθούν τα αίτια και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες».

Επανέλαβε, τέλος, ότι «αυτή τη μάχη την δίνουμε πλάι πλάι με τον κ. Κουρουμπλή», ο οποίος, όπως είπε, του έχει αναθέσει τμήμα του συντονισμού και του οποίου τις οδηγίες ακολουθεί.

Καρέ - καρέ η απορρύπανση στις παραλίες 

Την ίδια στιγμή, αποκαλυπτικές της μεγάλης καταστροφής είναι οι εικόνες από την διαδικασία απορρύπανσης, όπως παρουσιάζονται, παρακολουθώντας την πορεία ενός από τα έξι ιδιωτικά απορρυπαντικά σκάφη που επιχειρούν στον Σαρωνικό: Η θάλασσα είναι μαύρη, γεμάτη πετρέλαιο και κομμάτια μαζούτ.

Ο Αντιδήμαρχος Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης επισημαίνει: " Όπως βλέπετε η κατάσταση δεν είναι αυτή που κάποιοι ανεύθυνα παρουσιάζουν. Υπάρχει και μαύρη θάλασσα δυστυχώς όμως υπάρχει και μαύρη προπαγάνδα".

Το εικοσάμετρο πλοίο ανοίγει τις πόρτες του και ρουφάει θάλασσα και πετρέλαιο. Με ειδικά μηχανήματα αφού γίνει ο διαχωρισμός πετρελαίου και θαλασσινού νερού, το πετρέλαιο που μένει αποθηκεύεται σε δύο δεξαμενές 18 τόνων. Στις προσπάθειες συμμετέχουν και απορρυπαντικά πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος. 

Η κατάσταση στην παραλία "Αστέρια" δεν είναι ιδανική μπορεί  βλέπεις παντού απλωμένα θαλάσσια φράγματα, όμως αυτά δεν μπορούν να κρατήσουν μακριά από τις ακτές όλο το μαζούτ και το πετρέλαιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς η απορρύπανση του Σαρωνικού θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.