ΕΛΛΑΔΑ

Έκκληση από τους Δημάρχους για το Σαρωνικό: «Μην εφησυχάζουμε» - Μέσα στην ημέρα το νέο πλοίο

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 13:17 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2017, 16:28
Έκκληση από τους Δημάρχους για το Σαρωνικό: «Μην εφησυχάζουμε» - Μέσα στην ημέρα το νέο πλοίο
Facebook Twitter Whatsapp

Ο καιρός επηρεάζει την πορεία της πετρελαιοκηλίδας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δύσκολη εξακολουθεί να είναι και σήμερα, όγδοη ημέρα μετά την διαρροή εκατοντάδων λίτρων μαζούτ στο Σαρωνικό, η κατάσταση στις παραλίες της Αττικής, με την Γλυφάδα να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Την ίδια στιγμή οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες που κατέφτασαν σήμερα μίλησαν για τον παράγοντα «καιρό» που επηρεάζει την πορεία της πετρελαιοκηλίδας.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μετά από αυτοψία που έκαναν, αποφάνθηκαν ότι κάποια σημεία στο παραλιακό μέτωπο θα είναι κατάλληλα για μπάνιο μετά από 4-5 ημέρες. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας, αίσιο τέλος αναμένεται να έχει η περιπέτεια με το πλοίο που θα συνεχίσει την απάντληση πετρελαίου από το «Αγία Ζώνη ΙΙ», καθώς μέσα στην ημέρα ένα νέο πλεούμενο θα το αντικαταστήσει, μετά από την εμπλοκή που προέκυψε με το προηγούμενο, του οποίου τα χαρτιά έληγαν σήμερα. 

Πάντως, σήμερα, μιλώντας στο ''Ακραίως'' και τον Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι το ''Αγία Ζώνη'' δεν είχε πρόβλημα με τα χαρτιά του, ενώ ερωτηθείς για το αν εμπλέκεται και άλλο πλοίο στην διαρροή μαζούτ απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: «Έχουμε στείλει δείγματα από το μαζούτ που βρέθηκε. Είναι μια ανάλυση που κρατά μέρες. Όλα τα ενδεχόμενα τα ψάχνουμε».

Δήμαρχος Αλίμου: Στην πλαζ Αλίμου σε 4-5 ημέρες μας είπαν ότι ο κόσμος μπορεί να κάνει μπάνιο

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αλίμου Α. Κονδύλη «Κάναμε μια καλή συνεργασία με τους Ολλανδούς. Μας είπαν ότι έχει γίνει πολλή δουλειά, πρόσθεσαν όμως ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να ενεργούμε όπως τις προηγούμενες ημέρες».

Ο κ. Κονδύλης αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στον παράγοντα «καιρό» για το οποίο αναφέρθηκαν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες: «Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο άλλες περιοχές μολύνθηκαν περισσότερο και άλλες λιγότερο. Μάλιστα, όπως, μας είπαν μετά από αυτοψία που έκαναν σε κάποια σημεία, όπως π.χ. στην ελεύθερη πλαζ Αλίμου, ο κόσμος θα μπορεί να κάνει μπάνιο μετά από 4-5 ημέρες»

Δήμαρχος Γλυφάδας: Μην εφυσηχάζουμε - Είναι παράλογο να λέμε «Κάνετε μπάνιο»

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου και απευθύνει έκκληση να μην σταματήσει η διαδικασία απορρύπανσης: «Συνεχίζουμε και έχουμε έντονη ρύπναση στα Αστέρια, εξακολουθεί να βγάζει μαυρίλα η παραλία σε όλη την έκταση. Είναι καλύτερα τα πράγματα από την περασμένη εβδομάδα. Παρακαλούμε μην εφησυχασουμε και να πούμε: «Είναι καλύτερα τα πράγματα, τελειώσαμε. Η εικόνα είναι πως υπάρχουν ακόμα σωματίδια και ανάλογα με τον καιρό, μετακινούνται». 

Έκανε λόγο, μάλιστα, σε προσπάθεια «υποβάθμισης» της κατάστασης, αλλά τόνισε ότι «τώρα είναι η πιο σημαντική καμπή γιατί αρχίζουν οι άνεμοι». 

Τέλος, ο κ. Παπανικολάου σχολιάσε και τις αντεγκλήσεις σε σχέση με την καταλληλότητα των πλαζ του παραλιακού μετώπου για κολύμπι: «Είναι παράλογο να λέμε ''να κάνετε μπάνιο''. Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Θα πάθει και κανένας άνθρωπος τίποτα και θα το έχουμε τύψεις».