ΕΛΛΑΔΑ

Αναζητούν σκάφος απάντλησης πετρελαίου από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»- Βίντεο σοκ από τον βυθό της Γλυφάδας

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2017, 18:27 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2017, 20:43

Facebook Twitter Whatsapp

Εννέα  24ωρα μετά το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη ΙΙ", με τη ρύπανση να έχει φτάσει στη Σαρωνίδα και την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή να απειλεί τη δημόσια υγεία, συνεχίζονται οι προσπάθειες 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εννέα  24ωρα μετά το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη ΙΙ", με τη ρύπανση να έχει φτάσει στη Σαρωνίδα και την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή να απειλεί τη δημόσια υγεία, συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας. Παρά όμως τα ενθαρρυντικά μηνύματα, σοκάρουν οι εικόνες από τον βυθό της θάλασσας στη Γλυφάδα όπου φαίνονται σωματίδια μαζούτ να αιωρούνται. 

Από την συστηματική δειγματοληψία που ξεκίνησε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» προκύπτει ότι η ρύπανση έφτασε ως τη Σαρωνίδα, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες λουομένων.

Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται σήμερα από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ. Μία πρώτη δειγματοληψία έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης. «Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση.Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.

Εμπειρογνώμνες από το Ρόντερνταμ στη μάχη κατά της πετρελαιοκηλίδας 

Σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, οι δήμαρχοι Αλίμου και Ελληνικού- Αργυρούπολης ήρθαν σε επαφή με εμπειρογνώμονες από το Ρόντερνταμ, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική πείρα και τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να ακούσουν τις δικές τους απόψεις για την διαδικασία απορρύπανσης.

Όπως είπαν χαρακτηριστικά «έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και σε τέσσερις ημέρες», τουλάχιστον η παραλία Αλίμου όπου βρίσκονταν, δήλωσαν ότι «θα μπορούσε να αποδοθεί και πάλι στους χρήστες της», ενώ πρόσθεσαν ότι εάν υπήρχαν ειδικά μηχανήματα αυτό θα μπορούσε να γίνει και εντός της ημέρας. Το κλιμάκιο του Ρότερνταμ παρέδωσε την αναφορά του στους αρμόδιους και σε αυτήν περιέχονται οι προτάσεις που υπέβαλαν.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Πρόκειται για μέλη του Λιμενικού του Ρότερνταμ, οι οποίοι ήρθαν μετά από εντολή του Δημάρχου της πόλης. Εξήραν τη δουλειά που γίνεται σε όλη την έκταση της ακτογραμμής. Θέλει όμως ακόμα περισσότερη δουλειά, θέλει μέσα, πάντως είμαστε πρόθυμοι να έρθουμε με εθελοντές». 

Την ίδια στιγμή, χθες τελευταία στιγμή απετράπη «το να τιναχτεί στον αέρα» η διαδικασία απάντλησης πετρελαίου από το ''Αγία Ζώνη ΙΙ'', καθώς τα πιστοποιητικά του θα έληγαν σήμερα.Τελικά βρέθηκε λύση και το πλοίο θα αντικατασταθεί από άλλο σήμερα το βράδυ. 

Νεκτάριος Σαντορινιός: Το "Αγία Ζώνη ΙΙ" δεν είχε πρόβλημα με τα χαρτιά 

Πάντως, σήμερα, μιλώντας στο ''Ακραίως'' και τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι το ''Αγία Ζώνη ΙΙ"  δεν είχε πρόβλημα με τα χαρτιά του, ενώ ερωτηθείς για το αν εμπλέκεται και άλλο πλοίο στην διαρροή μαζούτ απάντησε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά: «Έχουμε στείλει δείγματα από το μαζούτ που βρέθηκε. Είναι μια ανάλυση που κρατά μέρες. Όλα τα ενδεχόμενα τα ψάχνουμε».

Σοκάρουν οι εικόνες από τον βυθό της θάλασσας στην Γλυφάδα 

Ωστόσο παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα στην προσπάθεια καθαρισμού του Σαρωνικού , σοκάρει το βίντεο που ανέβασε στο Facebook του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου και αποτυπώνει την εικόνα που έχει σήμερα ο βυθός της παραλίας της Γλυφάδας, εκατό μέτρα από την πρώτη μαρίνα.  

Όπως αναφέρει, «οι εικόνες τραβήχτηκαν στις 11 το πρωί, από δύτη που βάλαμε όπως είχαμε δεσμευτεί, για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ύδατα. Δυστυχώς η ρύπανση παραμένει, τα σωματίδια μαζούτ κινούνται ανεξέλεγκτα και η ανησυχία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Απευθύνουμε έκκληση να μη σταματήσει η επιχείρηση αντιρρύπανσης ούτε λεπτό. Είναι απόλυτη ανάγκη να συνεχιστεί με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση, ειδικά τώρα που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, για να μην κάτσουν στο βυθό τα υπολείμματα του πετρελαίου και η ζημιά γίνει μη αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό.»

Είναι εμφανές πως η ζημιά που έχει προκληθεί είναι ανυπολόγιστη και πως θα χρειαστεί πολύ καιρός ακόμα έως ότου αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον στις πληγείσες περιοχές. 

Ποια είναι η "εικόνα" της ρύπανσης  από Σαλαμίνα έως Λαγονήσι 

Σύμφωνα με non paper του υπουργείου Ναυτιλίας η εικόνα που παρουσιάζουν αυτή την στιγμή οι θάλασσες από Σαλαμίνα έως Λαγονήσι είναι οι εξής: 

Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.

Στη Σαλαμίνα έγιναν εργασίες απορρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν τριάντα (30) στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Παρατηρήθηκαν διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών στον Όρμο Κακής Βίγλας και Γυάλας, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν.

Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.

Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάζεται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον "Όρμο Αφροδίτης" όπου παραμένει απορροφητικό φράγμα και λοιπά απορροφητικά υλικά. Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση "ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ", πραγματοποιήθηκε καθαρισμός του αιγιαλού, ομοίως και κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ επιχείρησε συνεργείο τεσσάρων (04) ατόμων, τα οποία πλέον επιχειρούν στη θέση Μπάτη Αλίμου.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Στην παραλία του Άγιου Κοσμά επιχειρεί ιδιωτικό συνεργείο δεκατεσσάρων (14) ατόμων. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας έξι (06) ατόμων και δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχειρούν δύο (02) βυτιοφόρα οχήματα αναδόχου εταιρείας, συνεργείο καθαρισμού από την ακτή είκοσι εννέα (29) ατόμων και παραμένει τοποθετημένο πλωτό φράγμα.

Στην θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο συνολικά σαράντα τριών (43) ατόμων της αναδόχου εταιρείας, δέκα (10) άτομα του Δήμου Γλυφάδας, δώδεκα (12) εθελοντές και σαράντα (40) Δόκιμοι Λιμενοφύλακες.

Στην εγκατάσταση "ARC-BALUX" η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρούν είκοσι πέντε (25) άτομα ιδιωτικής εταιρείας, τρία (03) βυτία και πέντε (05) αντλίες. Στα ανοιχτά του "ARC-BALUX" συνεχίζουν και επιχειρούν δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ. και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.
Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται σταθερή και ικανοποιητική.

Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εργασίες καθαρισμού των ακτών, από συνεργεία του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης "ASTIR BEACH" και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "ΑΣΤΕΡΑΣ".

Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "GRAND RESORT".

Αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού Κόλπου δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Στο παραλιακό μέτωπο, από Σαρωνίδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά, δεν παρατηρήθηκαν πετρελαιοειδή κατάλοιπα. Στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνόσουρας – Όρμου Σεληνίων παρατηρήθηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού. Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεχίζουν να πραγματοποιούν συνεχώς εργασίες απορρύπανσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι 4 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 1 ΠΛΣ, 7 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας τα οποία εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής.

Να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση της εταιρείας που έχει αναλάβει την απάντληση του φορτίου από το Δ/Ξ "ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ", έχουν απαντληθεί κατά προσέγγιση μέχρι στιγμής, 1550m3 φορτίου.